Novinarji ukinjene Panorame ne morejo v stavbo. Kaj odgovarja RTVS?

Slovenija 04. Jan 202412:01 > 18:19 52 komentarjev

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je v petek 15 zaposlenih informativne oddaje Panorama obvestila o začasni napotitvi na čakanje na delo doma. Danes so novinarji z odgovornim urednikom drugega programa Rajkom Geričem na čelu ugotovili, da jim ne delajo službene kartice. O tem so obvestili inšpekcijo za delo in policijo, saj so prepričani, da jim dostopa do delovnega mesta ne morejo preprečiti. Uprava RTV Slovenija medtem prepoved vstopa utemeljuje s pravilnikom o hišnem redu.

“Danes smo bili obveščeni, da ne samo, da nam je bila izdana nezakonita odredba za čakanje na delo od doma, vsem je preklicana tudi službena kartica,” je pred stavbo Televizije Slovenija na Kolodvorski dejal Rajko Gerič, odgovorni urednik drugega programa TV SLO.

“Po več kot 20 letih na RTV me je res sram. Sem odgovorni urednik programa, za mano je 15 sodelavcev, ki jim je onemogočen dostop do delovnega mesta, za katerega so usposobljeni in za katerega imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Zakaj se je vodstvo RTV na tako surov način odločilo obračunati s posameznimi novinarji, nam ni jasno. Trdim, da gre za šikaniranje in zlorabo pooblastil, zato smo se obrnili na inšpekcijo, poklicali pa bomo tudi policijo,” je nadaljeval. Geriču so se pridružili tudi nekateri novinarji, med drugim Valentin Areh, Jaka Elikan in Marko Milenkovič.

Gerič je zatrdil, da delodajalec nima nobene podlage, da jim dostop do delovnega mesta onemogoči. “Lahko se odloči, da nam ne da dela, čeprav še vedno na novo zaposlujejo,” je ob tem dejal. Pojasnil je, da odredba ni upoštevala zakona o delovnih razmerjih, po katerem bi morala uprava RTVS o tem seznaniti sindikate, narediti program dela in pozvati zaposlene, da porabijo viške ur in star dopust.

Poudaril je, da v novem programskem načrtu niso ukinili samo Panorame, temveč precej oddaj, na čakanje pa so bili poslani samo zaposleni Panorame. “Nekdo se je odločil, da bo počistil tiste, ki jim v javnem zavodu niso všeč. Na to pa ne kot Rajko Gerič ne kot odgovorni urednik ne morem pristati,” je še dodal Gerič.

Kaj odgovarja RTVS?

Za pojasnila smo prosili tudi RTVS. Sporočili so, da pravilnik o hišnem redu prepoveduje vstop in zadrževanje v prostorih objektov RTVS in okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda. Navedli so, da to določa drugi odstavek 4. člena Pravilnika o hišnem redu. “Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTV Slovenija odnesti v obdobju odredbe o čakanju na delo doma,” so še dodali.

RTVS je omenjene zaposlene napotil na čakanje zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov. Skladno s sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za 2024 in odpovedjo programov jim kot delodajalec začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so v soboto za STA pojasnili v zavodu. “Delodajalec bo javnega uslužbenca o datumu in uri vrnitve na delo obvestil najmanj 24 ur pred zahtevanim prihodom na delo. Čakanje na delo na domu lahko traja največ šest mesecev v posameznem koledarskem letu. V času čakanja na delo ima javni uslužbenec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove iz 7. odstavka 137. člena zakona o delovnih razmerjih,” so zapisali v odgovorih na vprašanja STA.

Odzvali so se v Aktivu novinarjev Informativnega programa TVS. Zapisali so, da obžalujejo, da so nekateri člani aktiva trenutno na čakanju, ob tem pa opozorili, da so ves čas ostro nasprotovali spremembi statuta in vzpostavitvi dveh informativnih programov v hiši. Aktiv pričakuje, da bo novi statut spet poenotil informativni program in da bodo zaposlene na čakanju vključili v delo na 1. programu.

Društvo novinarjev Slovenije: Obžalujemo izgubo vsakega novinarskega delovnega mesta

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je ob tem spomnilo, da so že ob sprejemanju programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki je uvedel premik dela informativnih vsebin na drugi program, skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije in novinarji informativnega programa opozarjali na problematičnost delitve informativnega programa na dve uredništvi.

“Takratno vodstvo in programski svet nista upoštevala strokovnih pomislekov, ki so jih izražali kompetentni in za to pristojni novinarji in uredniki TV Slovenija. Med njimi je tudi opozorilo, da bo premik vsebin s prvega na drugi program povzročil organizacijske in kadrovske težave. Da so bila naša svarila utemeljena, kaže tudi zadnja poteza novega vodstva,” so zapisali.

V DNS kljub vsemu obžalujejo izgubo vsakega novinarskega delovnega mesta. “Od vodstva pričakujemo, da bo RTVS zaposlovala kompetentne in profesionalne novinarje ter druge ustvarjalce programov, kadrovske postopke pa vodila pravno pravilno in ob spoštovanju dostojanstva zaposlenih. Javnost si zasluži kakovostne vsebine, ki jih pripravljajo kredibilni novinarji in uredniki, hkrati pa tudi racionalno porabo denarja, s katerim financiramo javno radiotelevizijo,” so še sporočili.

V ZNP zgroženi nad “pogromom in šikaniranjem” nekaterih novinarjev RTVS

Tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so zgroženi nad “pogromom in šikaniranjem”, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava RTVS. Prepričani so, da je uprava novinarjem Panorame z današnjim dnem nezakonito onemogočila vstop v stavbo RTVS, zato jo bodo prijavili delovni inšpekciji, so sporočili iz združenja.

Vlado Roberta Goloba pozivajo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTVS s spremembo zakona o RTVS, pozove k zakonitemu delovanju. Ustavno sodišče pa pozivajo, naj se preneha izmikati “in že končno odloči o ustavnosti novele zakona o RTVS, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji RTVS”, so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje