Pokojnine bodo ta mesec precej višje: koliko več bo na računih (IZRAČUN)

Slovenija 03. Jan 202405:10 13 komentarjev
Upokojenka se igra s psom
Foto: PROFIMEDIA

Ta mesec se bodo pokojnine delno uskladile in bodo zato precej višje. Na koncu članka v tabeli objavljamo izračun, koliko se bo povišala povprečna pokojnina.

Poslanci so novembra sprejeli zakon o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025, v katerem so med drugim določili uskladitve pokojnin januarja in februarja. Pokojnine so bile nekoliko višje že novembra in decembra, in sicer za 1,8 odstotka. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca lanskega leta.

Konec meseca, ko prihaja delna uskladitev pokojnin, pa bodo upokojenci dobili precej višje pokojnine, in sicer za 8,2 odstotka. Februarja sledita še redna uskladitev in poračun za januar. Kolikšna bo redna februarska uskladitev, še ni znano. Izvede se namreč v drugi polovici februarja, in sicer na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov), so nam pred časom pojasnili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Kot so opozorili, je zato pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedovati zgolj v okvirnih odstotkih, na podlagi trenutnih kazalcev jesenskih napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). “Po trenutnih napovedih Umarja kaže, da bi lahko bila redna uskladitev pri 8 odstotkih,” so dodali pred časom.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) medtem računajo, da bo redna uskladitev do devet odstotkov.

Za potrebe izračuna smo v spodnji tabeli vzeli srednjo vrednost, torej 8,5 odstotka. Pri tem opozarjamo, da se januarska in februarska uskladitev ne seštevata. Tako se februarska pokojnina glede na januarsko ne bo več bistveno spremenila.

Za naš izračun smo vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po zadnjih podatkih statističnega urada je ta lani znašala 782 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine. Podrobneje v spodnji tabeli (če se vam tabela ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje