Preobrat: premier Golob za kmetijsko ministrico predlaga Matejo Čalušić

Slovenija 04. Jan 202415:00 > 18:55 25 komentarjev
Mateja Čalušić
Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob je v državni zbor poslal predlog, da na čelo kmetijskega ministrstva imenujejo poslanko Gibanja Svoboda Matejo Čalušić. Ta se bo parlamentarnemu odboru predstavila prihodnjo sredo. Kot smo napovedali včeraj, se torej ni odločil za upokojenega majorja Vojka Adamiča.

Predsednik vlade Robert Golob je potem, ko je obvestil poslance Gibanja Svoboda, v državni zbor poslal predlog za novo kmetijsko ministrico. Na to mesto predlaga poslanko Matejo Čalušić. Kandidatka se bo parlamentarnemu odboru za kmetijstvo predstavila v sredo, državni zbor pa naj bi jo imenoval predvidoma v petek prihodnji teden.

Čalušić je leta 2012 diplomirala na ljubljanski biotehniški fakulteti, kjer se je kasneje usposabljala za svetovalko za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je diplomirana inženirka agronomije. Pred vstopom v parlament je 36-letna Čalušić delala kot administratorka in vodja lokala v družinskem podjetju, bila pa je tudi svetovalka za fitofarmacevtska sredstva v specializiranih kmetijskih prodajalnah. V sedanjem mandatu je podpredsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Iz njenega življenjepisa se vidi, da delovnih izkušenj na kmetijskem področju nima.

V kabinetu predsednika vlade so sicer sporočili, da Čalušić v svoji viziji izpostavlja potenciale Slovenije, ki bi lahko postala prepoznavnejša zelena destinacija. “Za to pa je potrebno več vlagati v znanja in inovacije, vitalnost in konkurenčnost podeželja, spodbujati kratke dobavne verige in lokalno samooskrbo, predvsem pa poskrbeti za učinkovitejšo rabo naravnih virov in diverzifikacijo podeželskih skupnosti,” so zapisali.

Adamič umaknil soglasje za kandidaturo

Golob je sicer v preteklih tednih napovedal, da bo za kmetijskega ministra predlagal upokojenega majorja Vojka Adamiča. Poudarjal je, da “bomo vsi pozitivno presenečeni”, kako Adamič pozna kmetijstvo. Kot razlog, da ga ni predlagal že pred mesecem dni, ko je državni zbor potrdil Franca Propsa za ministra za javno upravo in Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor, je Golob navedel, da je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti v tujini.

Potem ko se je Adamič pred novim letom predstavil poslancem Gibanja Svoboda, pa si je Golob premislil. V poslanski skupini največje vladne stranke so bili namreč nad Adamičevo predstavitvijo močno razočarani in so jo ocenili kot zelo slabo. Danes pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je Adamič Goloba obvestil, da se je po ponovnem temeljitem premisleku odločil, da umakne soglasje za svojo kandidaturo za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Če bo Čalušić postala ministrica, je prvi na vrsti, da jo nasledi v poslanskih klopeh, Uroš Brežan. Ta je bil v Golobovi vladi sprva minister za okolje, s sprejetjem novega zakona o vladi pa je postal minister za naravne vire in prostor. Zaradi nesoglasjih z Golobom je 4. oktobra lani podal odstopno izjavo. Funkcijo naj bi po poročanju Dnevnika sprejel.

“Mislim, da bi lahko bil kot bivši minister in dolgoletni župan koristen za poslansko skupino,” je dejal za Dnevnik. Po končanju ministrskega mandata je nekdanji župan Tolmina, ki je bil na tej funkciji 16 let, ostal brezposeln, do zdaj je koristil šestmesečno nadomestilo plače, ki mu pripada po odstopu z mesta ministra.

Čalušić bo na čelu kmetijskega ministrstva nasledila Ireno Šinko, ki jo je državni zbor razrešil v začetku oktobra 2023. Začasno posle kmetijskega ministra opravlja minister za obrambo Marjan Šarec.

Sindikat kmetov: Z imenovanjem bo stopila v velike čevlje

Na izbiro Čalušić so se že odzvali v Sindikatu kmetov Slovenije. Kot pravi predsednik sindikata Anton Medved, s tem stopa v velike čevlje in da jo čaka velik izziv. Kmetje po poročanju Slovenske tiskovne agencije pričakujejo dialog ter delovanje v dobrobit slovenskega podeželja in kmetijstva.

“Da bo kmete poslušala in razumela ter da bo tudi kaj naredila. Da bo zavihala rokave za dobrobit slovenskega podeželja in slovenske prehranske varnosti ter delala v tej smeri. Če bo poslušala samo okoljevarstvene organizacije in organizacije za zaščito živali, je to slaba popotnica za slovenskega kmeta,” je po poročanju STA prepričan Medved.

Po njegovih besedah jih skrbi, da bi dobili ministrico, ki ne bo naklonjena kmetijstvu, tradicionalnemu načinu pridelovanja hrane, slovenski prehranski tradiciji in življenju na podeželju. Od nove ministrice pa si želijo tudi dialog. “Pričakujemo komunikacijo o vseh ukrepih, ki jih bo izvajala, uredbah, zakonodaji, da bomo s skupnimi interesi delali v dobro kmetijstva. Če ne bo tako, bomo kmetje od nje morali zahtevati strožje pristope, da bo uresničila naše zahteve,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje