Novinarski sindikati RTVS: Generalni direktor še naprej pritiska na stavkajoče

Slovenija 01. Jul 202218:12 > 18:20
rtvs, tvs, stavka, rtv slovenija
Borut Živulović /BOBO

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough še naprej pritiska na stavkajoče, trdijo v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV po današnjem nadaljevanju pogajanj o stavkovnih zahtevah, in dodajajo, da bo Grah Whatmough na strani delodajalca imenoval novo pogajalsko skupino za razrešitev stavkovnih zahtev. V sindikatu so medtem zaradi oviranja stavke podali prijavo in inšpektorat za delo, s stavko pa nadaljujejo.

S ciljem reševanja stavkovnih zahtev, ki so jih v Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na vodstvo naslovili 13. maja in deset dni pozneje začeli stavko, so se danes nadaljevala pogajanja.

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough ni izpolnil zaveze s prejšnjih pogajanj in ni poslal predloga za novo sestavo pogajalske strani delodajalca, je v imenu stavkovnega odbora in pogajalske skupine novinarskih sindikatov navedla predsednica koordinacije novinarskih sindikatov javnega zavoda Helena Milinković. Prav tako po njenih navedbah ni poslal predloga glede ponovitve postopkov za imenovanje odgovornega urednika televizijskega informativnega programa in urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru, kar je ena od stavkovnih zahtev.

Stavka RTV
Žiga Živulović. JR./BOBO

Čeprav je generalni direktor na pogajanjih prejšnji teden predlagal, da se umakne s pogajanj in ga nasledi nekdo drug, so novinarski sindikati ta teden namesto obljubljenih gradiv prejeli elektronsko sporočilo, ki ga razumejo kot nadaljevanje pritiska na stavkajoče in stavko. Na današnjih pogajanjih naj bi se usklajevali glede stavkovnega sporazuma, vendar ga je umaknil s pogajalske mize, češ da je bil rok za sklenitev sporazuma do 10. ure, torej do začetka pogajanj.

V torek jim je poslal svoj predlog stavkovnega sporazuma in predlagal, da bi ga podpisali danes. Ob tem je v elektronskem sporočilu zapisal, da bo moral v primeru nesklenjenega sporazuma sprejeti določene ukrepe, zaradi katerih stavkovni sporazum v zdajšnji obliki ne bo več izvedljiv. Kot primer je navedel pripravo ustreznih obračunov plač za stavkajoče, saj podlage za plačilo stavke ta hip po njegovih besedah ni. Kot je zapisal, je podlaga lahko le sporazum, je povzela Milinković.

Po njenih besedah je Grah Whatmough že izdal interno navodilo, da bodo pristopili k pripravi ustreznih obračunov plač za stavkajoče. Z uresničitvijo nezakonitega ukrepa, po katerem bodo stavkajočim plačali le prispevke za dan stavke, nadaljuje pritiske na stavkajoče in na samo stavko, je poudarila. Ob tem je spomnila, da so stavkajoči med stavko 20. junija tudi v televizijskem informativnem programu nameravali delati, a jim je Grah Whatmough to prepovedal. Zaradi oviranja stavke so že podali prijavo na republiški inšpektorat za delo.

Koordinacija je stavkovne zahteve, med katerimi je novinarska avtonomija, na vodstvo RTVS naslovila 13. maja, 23. maja pa je začela stavko.

Vlada je danes sicer v DZ vložila predlog sprememb in dopolnitev zakona o RTV Slovenija. Upravljanje in nadzor bi namesto zdajšnjima programskemu in nadzornemu svetu prepustili enotnemu svetu RTV SLO, ki bi štel 17 predstavnikov zaposlenih in civilne družbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.