Novo pranje slovenskega perila v tujini: Tomc Svobodo obtožila napadov na medije

Slovenija 14. Feb 202321:04 30 komentarjev
Sophie in 't Veld, Romana Tomc
BOBO

Evropska poslanka Romana Tomc je v pismu vodji skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld zapisala, da v največji vladni stranki izvajajo nevzdržne pritiske na medije in neodvisno novinarstvo. V Gibanju Svoboda njene navedbe označujejo kot izmišljene in zahtevajo umik pisma.

Da je javna Radiotelevizija Slovenija (RTVS) postala politično obvladovana, po mnenju Romane Tomc pričajo podatki o pritiskih, ki jih je objavil predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič.

Eden od svetnikov RTVS naj bi bil tarča pritiskov poslanke Gibanja Svoboda Mojce Šetinc Pašek. Ta naj bi od svetnika zahtevala podpis zahteve za sklic izredne seje programskega sveta za razrešitev generalnega direktorja RTVS. “Za odločitev mu je dala pol ure časa, v nasprotnem primeru pa mu je zagrozila z odvzemom mesta predsednika uprave družbe Sava turizem,” je zapisala Tomc.

“Če bi se te navedbe izkazale za resnične, bi to pomenilo še eno v vrsti epizod vse večjega političnega pritiska, ki ga slovenska vlada izvaja na vodstvo RTVS,” je dodala. Nova “skrajno leva vlada” si je po njenem mnenju že večkrat poskušala podrediti RTVS, tudi z nedavno sprejetim zakonom o RTVS, ki da je po mnenju mnogih pravnikov neustaven, je zapisala. “Vojna proti medijem in neodvisnemu novinarstvu v Sloveniji je v polnem teku,” je dodala.

V Gibanju Svoboda so očitke Tomčeve o nevzdržnih političnih pritiskih na medije odločno zavrnili kot izmišljene. Zapis o Šetinc Pašek pa so označili za klevete. “To izmišljeno izjavo Petra Gregorčiča je omenjeni Andrej Prebil zanikal,” so zapisali. Da zaradi klevetanja in blatenja njenega imena razmišlja o tožbi Petra Gregorčiča, pa je izjavo demantirala tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Od Tomc, ki po njihovem mnenju “aktivno sodeluje pri blatenju poslanke Mojce Šetinc Pašek, Gibanja Svoboda in vlade Roberta Goloba” zato pričakujejo umik pisma, ki ga je poslala Sophie in ‘t Veld in tudi javno opravičilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje