Novo razburjenje na RTV: zaposleni prejeli novico o krajšanju in premiku oddaje

Slovenija 08. Dec 202316:05
RTV Slovenija, RTVS
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Uredništvo oddaj o kulturi na RTV Slovenija je sporočilo, da jih je zmotila novica, da bo oddaja Kultura po novem letu krajša, na sporedu pa bo v poznejšem terminu. Kot so zapisali, bi to pomenilo škodo za javno televizijo in ves kulturni prostor. Premiku in krajšanju oddaje pa ostro nasprotujeta tudi nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca in eden od najbolj znanih jezikoslovcev pri nas, dr. Kozma Ahačič. Ta je vodstvo pozval, naj premisli o tem predlogu in naj ne podleže "popolni deintelektualizaciji".

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) naj bi do konca letošnjega leta pridelala 10,5 milijona evrov minusa. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je v sredo na odboru državnega zbora za kulturo dejal, da uprava v osnutku programsko produkcijskega načrta za leto 2024 navaja, da je ena možnost za prihodnje leto pomembno krčenje programa. Napovedi o krčenju, ki ga v zadnjih dneh napovedujejo oziroma omenjajo vodilni na RTVS, pa je na Kolodvorski ulici, kjer imata sedež televizija in radio, ter v delu stroke in javnosti povzročila kar nekaj slabe volje.

Uredništvo oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija je zdaj zmotila novica, da se edina informativna oddaja Kultura z novim letom iz termina po Dnevniku in Športu (19.45) premika na pozen termin po Odmevih (23.00) in krajša na 5 minut. “V uredništvu nasprotujemo premiku, niti ne razumemo predloga za nov format oddaje – sklop vesti brez voditelja,” so zapisali v objavi na Facebooku.

“Kot smo opozarjali že med stavko, smo največja kulturna institucija v državi in kot takšni smo gledalce dolžni izobraževati, ne zgolj pristajati na zniževanje standardov, ki jih narekuje trg. Čeprav danes velja, da si TV spored veliko ljudi prilagaja po svoje, se ne moremo sprenevedati, da kasnejši termin pomeni manjši doseg gledalcev, predvsem pa nosi sporočilo o odnosu naše hiše do kulturnih vsebin, ki se ves čas potiskajo na rob,” so še zapisali.

Dodali so, da jih skrbi tudi sprememba oddaje Osmi dan, ki je na sporedu že 35 let, in da je oddaja z najdaljšim stažem tega uredništva. “S predvidenim krajšanjem oddaje uredništvo izgublja minute za poglobljene prispevke in pogovore o ustvarjanju domačih in tujih umetnikov. Osmi dan bi bil po novem sicer na sporedu bolj zgodaj, a boljši termin ne odtehta krajše oddaje,” so še dodali.

Po mnenju kulturnega uredništva predlog sprememb ne pomeni le škode za javno televizijo, temveč za ves kulturni prostor, ki bo tako ostal brez svojega glasu v najbolj gledanem terminu. Na vodstvo Televizije Slovenija zato apelirajo, da ohrani zdajšnji termin in format oddaje Kultura.

Novinarska vprašanja, ali informacija drži ter zakaj so se odločili za spremembo, smo poslali tudi na RTV Slovenija. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Nezadovoljstvo z napovedanim je na Facebooku izrazila tudi Majda Širca, nekdanja ministrica za kulturo in sodelavka na RTVS. “Namesto širitve predstavljanja, interpretiranja, prikazovanja in komentiranja področja kulture, naj bi se zgodilo krčenje, kar je popolnoma skregano z zdravo in pošteno pametjo. Upam le, da to ni res. Če pa je, naj se odgovorni, ki to dopuščajo, spokajo! Namesto, da bi nova vodstvena struktura (ki je zmiksana s staro) naredila obrat k intelektualno močnejšemu in odgovornejšemu programu, očitno prepušča dragocen programski pas pričevanjem, ki ne širijo obzorij, ampak jih usmerjajo. Kot rečeno, upam, da se motim,” je bila ostra v objavi.

Raziskovalec na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU dr. Kozma Ahačič je ob objavi, ki jo je naslovil na RTVS, zapisal, da je bila Kultura ob 19.45 zagotovo najpomembnejša pridobitev programa v zadnjem času. “Prosim, premislite, in ne podlegajte popolni deintelektualizaciji. Tudi jaz nasprotujem in ne morem verjeti,” je zapisal v objavi na omrežju X.