Novogoriški župan kritično: Ukrepi na meji posegajo v vsakdan prebivalcev

Slovenija 18. Okt 202321:49 2 komentarja
policijska kontrola pred mejo
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Napovedani nadzor na meji s Slovenijo, ki ga uvaja Italija, na zamejsko skupnost ne bo vplival, pravijo v krovnih organizacijah slovenskih zamejcev v Italiji. Skupaj z novogoriškim županom Samom Turelom pa v en glas opozarjajo, da napovedan nadzor ne sme biti podoben zaprtju meje v času pandemije koronavirusa. Minister Poklukar naj bi od italijanskega ministra zahteval, da se ljudem ob meji omogoči normalno življenje.

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), sta danes za STA sporočili, da nadzor na meji s Slovenijo verjetno ne bo vplival na slovensko manjšino v Italiji.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je slovenskega notranjega ministra Boštjana Poklukarja sinoči obvestil o nameri nadzora na meji, ukrep pa naj bi veljal do dva meseca. Kot je v oddaji N1 STUDIO pojasnil slovenski minister, se bosta o izvajanju ukrepov na tem območju pogovorila tudi šefa slovenske in italijanske policije. “Moja zahteva italijanskemu ministru je bila, da ljudem ob meji omogočimo normalno življenje. Vemo kaj se je dogajalo med pandemijo, ko je bila meja dejansko zaprta. Danes si tega ukrepa ne morem predstavljati. Verjamem, da bo italijanska policija izvajala nadzor na meji življenjsko in v duhu obeh narodov, ki tam živita,” je dejal Poklukar.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je pojasnila, da je nadzor na meji vzpostavljen že kar nekaj časa zaradi migrantske problematike in vstopa prebežnikov v Italijo. “Predpostavljamo, da se bo ta kontrola sedaj tudi dejansko formalno izvajala. Če se bo nadzor udejanjal v dosedanjih oblikah, ne bo vplival na življenje slovenske narodne skupnosti v Italiji, kot tudi po vsej verjetnosti ne bo ustavil stalnega toka pribežnikov, ki bežijo iz vojnih žarišč in zaradi drugih težkih družbenih okoliščin, v iskanju boljše prihodnosti. Težko bo nadzor na meji tudi zaustavil ali omejil pojavnost terorizma,” je ocenila.

“Nadejamo si, da ne bo najnovejša oblika kontrole primerljiva z zaporo meja izpred nekaj let v obdobju pandemije covida-19, ko so vsakovrstne zapreke in mreže na mejnih prehodih ter vrsta kompliciranih predpisov dejansko ovirali prosti pretok ljudi. Ne želimo si več take izkušnje, ker je bilo takrat življenje ob meji izredno težko,” je še dodala.

“Zgolj nadzor ne bo težava”

Predsednik SSO Walter Bandelj pa je za STA povedal, da uvedba nadzora na meji za pripadnike manjšine ni težava. Kot je dejal, je Italija v preteklosti ob različnih priložnostih že uvedla tovrsten nadzor za določen čas.

Bi bil pa za Slovence v Italiji po njegovih besedah velik problem, če bi mejo zaprli, tako kot v času pandemije covida-19. Kot je pojasnil, bi to predstavljalo težave predvsem zamejcem, ki hodijo na delo v Slovenijo, in tistim, ki se v Sloveniji šolajo.

Ne zaznavajo povečanega števila prebežnikov

Novogoriški župan Samo Turel je medtem sporočil, da se je po napovedi uvedbe nadzora na meji pozanimal o varnostnem stanju na Goriškem na novogoriški policijski upravi, kjer so mu povedali, da ne zaznavajo povečanega števila prebežnikov, pa tudi ne povečanih kriminalnih aktivnosti, ki bi bile povezane z njimi.

Ograja, ki je med pandemijo koronavirusa delila skupni trg Gorice in Nove Gorice
Ograja, ki je med pandemijo koronavirusa delila skupni trg Gorice in Nove Gorice (Foto: PROFIMEDIA)

Novogoriški župan o dvomih v ukrepe

“V goriškem prostoru smo že iz zgodovinskih razlogov in čisto življenjskih povezav med prebivalci občutljivi na vsa vprašanja, povezana z uvajanjem mejnega nadzora. Kaj slednji pomeni, nas spominja še zelo sveža in boleča izkušnja zaprtja meje v času epidemije,” je dejal. Opozoril je, da kakršnokoli uvajanje restriktivnih ukrepov na meji posega v vsakdan prebivalcev v somestju obeh Goric, pa tudi širšega čezmejnega prostora.

Pojasnil je, da z varnostnimi razlogi na italijanski strani meje ni seznanjen, vseeno pa se sprašuje, ali je uvajanje kakršnegakoli nadzora na meji res pravi ukrep, je sporočil njegov kabinet.

“Ob objavi novice sem takoj poklical goriškega župana Rodolfa Ziberno, ki tudi ni naklonjen morebitnemu zapiranju meje. Če bi bili ukrepi v tej smeri neizogibni, se oba nadejava takih ukrepov, ki bi kar najmanj posegali v vsakdan ob meji, mogoče v obliki krepitve skupnih mešanih patrulj,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje