Novost pri obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Slovenija 04. Jan 202321:59 12 komentarjev
upokojenec
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Najpomembnejša novost na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, uveljavljena s 1. januarjem 2023, je izenačitev odmerne lestvice za moške in ženske, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove je za oba spola za 40 let pokojninske dobe 63,5 odstotka, za 15 let zavarovalne dobe pa 29,5 odstotka. Za vsako nadaljnje leto pokojninske dobe se tako moškemu kot ženski prišteje po 1,36 odstotka pokojninske osnove.

Poleg tega so na pokojninskem zavodu povzeli veljavne upokojitvene pogoje, ki pa se v letošnjem letu ne spreminjajo. Za starostno upokojitev morata biti tako ženska kot moški tudi letos stara 60 let in imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Prav tako se lahko starostno upokojita, če sta stara 65 let in imata najmanj 15 let zavarovalne dobe.

V določenih primerih se je starostno mogoče upokojiti pri nižji starosti, tako denimo zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti. Starostna meja se zniža za šest mesecev za enega otroka, za 16 mesecev za dva otroka, za 26 mesecev za tri otroke, za 36 mesecev za štiri otroke in za 48 mesecev za pet ali več otrok. Do znižanja starosti je upravičena ženska, moški pa le, če je dobival nadomestilo zaradi starševstva.

Prav tako je predpisano starost mogoče znižati zaradi služenja obveznega vojaškega roka, in sicer za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja, ter zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, in sicer za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

Ob dopolnitvi 38 let pokojninske dobe brez dokupa se starostni pogoj 65 let za starostno upokojitev zniža ženski ali moškemu zaradi skrbi za otroke za največ štiri leta do dopolnjenih 61 let starosti, moškemu pa zaradi služenja obveznega vojaškega roka za največ dve leti do dopolnjenih 63 let starosti.

Starostno se je mogoče upokojiti pri nižji starosti tudi zaradi dela na delovnih mestih, na katerih se je zavarovalna doba štela s povečanjem (t. i. beneficirane dobe), in zaradi osebnih okoliščin, pogojenih z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile osebe do 31. decembra 1999 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, od 1. januarja 2000 dalje pa do prištete dobe.

Tudi v letu 2023 se za izračun pokojninske osnove upoštevajo osnove iz katerih koli zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970 dalje, ki so za zavarovanca najugodnejša.

Za predčasno upokojitev morata biti medtem tako moški kot ženska stara 60 let in imeti 40 let pokojninske dobe. Za razliko od pogoja za starostno upokojitev, kjer je zahtevanih 40 let pokojninske dobe brez dokupa, gre v primeru predčasne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, ki lahko denimo zajema tudi leta, ki so jih zavarovanci dokupili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje