NPU s prenovljeno kazensko ovadbo znova nad nekdanje vodstvo Banke Slovenije

Slovenija 17. Mar 202309:56 1 komentar
Banka Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

NPU je kazensko ovadbo zoper nekdanje vodstvo Banke Slovenije zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic podal že konec leta 2018. Kriminalisti bodo sedaj v sodelovanju s tožilstvom spisali prenovljeno kazensko ovadbo.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v preiskavi sumov zlorabe položaja nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in njegovih najožjih sodelavcev pri sanaciji NLB leta 2013 končal pregledovanje prejete dokumentacije. Kriminalisti bodo v sodelovanju s tožilstvom spisali prenovljeno kazensko ovadbo, danes piše Delo.

NPU je v povezavi s sanacijo NLB podal kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic konec leta 2018. Takrat je neuradno ovadil vse člane sveta Banke Slovenije, ki je konec leta 2013 izrekel izredne ukrepe, in takratnega namestnika direktorja nadzora bančnega poslovanja Tomaža Čemažarja, ki je operativno vodil projekt sanacije bank. Ali so dejanj osumljene iste osebe kot takrat, na policiji za časnik niso razkrili.

NPU po pisanju časnika pripravlja prenovljeno kazensko ovadbo. NPU je zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji NLB v kriminalističnih preiskavah leta 2016 zasegel gradivo Banke Slovenije. Ker je Sodišče EU ugotovilo, da je Slovenija pri zasegu dokumentacije kršila nedotakljivost arhivov EU, ga je NPU moral vrniti, nato pa mu ga je Banka Slovenije znova izročila, a del vsebine prekrila.

Kot so za časnik povedali na policiji, to ni odločilno vplivalo na prvotne ugotovitve, da je podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. NPU je za zagotavljanje dodatnih dokazov posameznih očitkov v kazenski ovadbi iz decembra 2018 dodatno analiziral gradivo, zaseženo na drugih lokacijah v takratnih hišnih preiskavah, in gradivo od drugih državnih organov na to temo, so za Delo še povedali na policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje