NSi: Dela zmožni, potrebujejo delo, ne pa socialne pomoči

Slovenija 30. Mar 202218:09 > 18:10 3 komentarji
Iskanje dela
Foto: Tina Kosec/BOBO

V NSi zavračajo kritike, da s predlogom novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter predlogom novele zakona o socialno varstvenih prejemkih uničujejo socialno državo in uvajajo kaznovalno politiko, je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Dejal je, da z novelama v družbo zgolj vračajo temeljno družbeno pravičnost.

Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je v izjavi za javnost poudaril, da s paketom socialne zakonodaje ljudem vračajo “zaupanje v sistem socialnih transferjev in socialne države”. Opozoril je, da nekateri govorijo “boljše socialc kot minimalc”, kar pomeni, da se v Sloveniji ne splača delati. Po njegovih besedah pa delo mora biti vrednota.

Dotaknil se je tudi kritik v medijih. “Jasno smo zapisali, kaj pomeni izplačevanje otroškega dodatka v naravi,” je dejal Horvat. Pojasnil je, da gre za izplačevanje v obliki konkretnih dobrin, na podlagi naročilnice za konkretno blago, plačila posameznih računov in podobno. “Do izplačila v naravi bi prišlo kot skrajni ukrep, ne že ob uvedbi prekrškovnega postopka inšpektorata RS za šolstvo in šport, temveč na podlagi odločbe o prekrškovnem postopku, v katerem bi inšpektorat ugotovil, da učenec iz neopravičljivih razlogov ne obiskuje pouka ali drugih dejavnosti v okviru obveznega programa osnovne šole,” je povedal.

Minister Janez Cigler Kralj: Spremembe so namenjene najranljivejšim

Horvat je povedal še, da noveli podpirajo tudi poslanci opozicije, na matičnih odborih je bila namreč proti obema predlogoma le Levica. Podpredsednik NSi in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj pa je poudaril, da so spremembe namenjene predvsem najranljivejšim, najrevnejšim in tistim, ki so socialno izključeni. “Ključni cilj teh sprememb je najprej ločitev družinske in socialne politike. Na drugi strani pa, da tisti, ki so zdravi in dela zmožni, potrebujejo delo, ne pa socialne pomoči,” je dejal.

Po mnenju NSi mora biti denarna socialna pomoč namenjena premostitvi kratkotrajne težje situacije, ne pa predstavljati trajne rešitve. Na vprašanje o očetovskem dopustu je Cigler Kralj dejal, da ga podaljšujejo. Z novelo obstoječemu očetovskemu dopustu dodajajo 60 dni neprenosljivega dopusta, skrajšujejo pa obdobje prvega očetovskega dopusta, “ker podatki ministrstva za delo kažejo, da več kot 95 odstotkov očetov izkoristi svoj očetovski dopust že neposredno takoj po rojstvu otroka”.

V NSi so se z današnjo izjavo sicer odzvali na nekatere kritike zakonskih predlogov iz medijev pa tudi opozicijske Levice. V tej sicer vztrajajo, da paket NSi “v nobenem primeru ne zmanjšuje revščine, ampak jo kvečjemu poglablja”. Navedli so delitev državnih štipendij bogatim družinam in 33-odstotno znižanje otroških dodatkov v primeru, da otrok ne nadaljuje s srednješolskim izobraževanjem. Opozarjajo še, da noveli ukinjata pravico do očetovskega dopusta posvojiteljem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje