Kdaj bo premier Golob pričal pred parlamentarno preiskovalno komisijo?

Slovenija 29. Okt 202305:50 21 komentarjev
Robert Golob
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je ocenil, da sta nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in bivši prvi mož policije Boštjan Lindav pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja v delo policije, lagala. Poudaril je, da bo sam resnico, ki jo bo izpovedal pred to komisijo, podkrepil z dokazi in pričami. Vendar pa premierja Goloba med sedmerico prič, ki naj bi jih parlamentarni preiskovalci zaslišali v novembru, ni. Kdaj bo torej odgovoril na očitke Bobnar in Lindava?

Parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja politike v delo policije in drugih državnih organov, je v ponedeljek zaslišala prvi priči: nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in bivšega prvega moža policije Boštjana Lindava. Njuno pričanje predsedniku vlade Robertu Golobu nikakor ni bilo pogodu. Izpostavila sta namreč več konkretnih primerov, ki naj bi po njuni oceni dokazovali, da je premier Golob nedopustno posegel v kadrovanje v policiji.

Oba sta lagala, se je na njuno pričanje odzval predsednik vlade. Poudaril je, da za to njegovo trditev obstajajo priče in dokazi, ki jih bo predstavil, ko bo tudi sam pričal v državnem zboru.

In kdaj bo parlamentarna preiskovalna komisija na zaslišanje povabila premierja Goloba, smo v petek dopoldne vprašali njenega predsednika Miho Lamuta iz vrst Gibanja Svoboda. Prav tako nas je zanimalo, kdaj bosta pred komisijo stopila generalna sekretarka največje vladne stranke Vesne Vuković in nekdanji Golobov neformalni svetovalec Miloš Njegoslav Milović – njuno zaslišanje je predlagala Nova Slovenija.

Vesno Vuković naj bi parlamentarni preiskovalci med drugim povprašali o SMS sporočilu, ki naj bi ga konec oktobra lani poslala Tatjani Bobnar in ga je ta že večkrat označila kot spornega. V njem naj bi takratna tiskovna predstavnica Svobode ministrico Bobnar spraševala, ali je smiselno o raztrganih plakatih stranke v Novi Gorici obvestiti policijo, saj da se ve, kdo vodi tamkajšnjo policijsko upravo. Iz navedb Vesne Vuković naj bi bilo torej razbrati nezadovoljstvo z direktorjem Policijske uprave Nova Gorica Evgenom Govekarjem, ki je šel očitno v nos tudi Golobu. Po besedah Bobnar ji je namreč maja lani dejal, da bi bilo treba nekaj storiti “z onim tam dol, ki je direktor na mojem koncu”.

Milovića sta tako Bobnar kot Lindav v pričanju pred preiskovalno komisijo večkrat izpostavila. Bobnar je med drugim navedla, da je Milović novembra lani poklical na notranje ministrstvo. Zahteval naj bi ponovno zaposlitev nekdanjega policista, ki so si ga zaželeli v vladni ekipi Golobovih varnostnikov, na policiji pa soglasja za njegovo zaposlitev niso dali. Ta klic je Bobnar ocenila celo kot kadrovsko korupcijo.

Lamut je na naša vprašanja, kdaj namerava komisija zaslišati Goloba, Vuković in Milovića, odgovoril: “O vsebinah nadaljnjih sklicev bo vse vidno, ko bodo objavljeni in vabila vročena.” Ob tem je še izpostavil, da “preiskovalna komisija deluje v skladu z zakonom o parlamentarni preiskavi in po poslovniku, tako pa bo tudi v bodoče”.

Miha Lamut
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Še isti dan, torej v petek, pa so bili na spletni strani državnega zbora objavljeni sklici treh sej preiskovalne komisije, ki se bodo odvile v novembru – po besedah naših virov naj drugih prostih terminov za seje komisije v prihodnjem mesecu ne bi bilo. Na dnevnem redu prve seje, ki bo potekala za zaprtimi vrati, je zgolj dogovor o delu komisije.

Na ostalih dveh sejah, ki bosta 14. in 15. novembra, pa naj bi se kot priče zvrstili: namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle, ki je bil že namestnik Boštjana Lindava, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, sedaj že bivša ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je po odhodu Tatjane Bobnar krajši čas vodila notranji resor, notranji minister Boštjan Poklukar, nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar in Tina Heferle, ki je na tem ministrstvu še vedno državna sekretarka, ter generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl. Razen Lobnikarja, ki ga je SDS kot pričo predlagala naknadno, so bili vsi omenjeni pred komisijo vabljeni že v začetku julija. Ker pa sta Bobnar in Lindav sporočila, da se takratne seje ne bosta udeležila, je Lamut vsa zaslišanja preložil na jesen. Kot razlog za takšno odločitev je navedel, da gre za povezano zgodbo in da je treba zaslišanja opraviti v paketu.

Na julijsko sejo je bil kot priča vabljen tudi premier Golob, ki pa ga na novembrskem seznamu prič ni. Ker nam Lamut na vprašanje, kdaj bo pričal premier, ni odgovoril, smo o tem vprašali nekatere druge člane komisije. A so nam odgovorili, da te informacije nimajo, prav tako pa da ne vedo, zakaj Lamut predsednika vlade na novembrski seznam prič ni uvrstil. Ob tem ni manjkala niti pripomba, “da si očitno premier ne želi tako zelo povedati ’svoje resnice’, kot je bilo mogoče razbrati iz njegovih prvih odzivov na pričanje Tatjane Bobnar”. V kabinetu predsednika vlade pa so nam povedali, da bo premier Golob 14. novembra v tujini, kakšne zadolžitve ima dan kasneje, ko bodo tudi potekala zaslišanja, pa niso navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje