NSi predstavila program za evropske volitve, zavzema se za socialno tržno Evropo

Slovenija 06. Apr 202414:55 3 komentarji
Matej Tonin, NSi
Foto: Uroš Kokol/N1

Člani NSi so na programski konferenci stranke brez glasu proti potrdili evropski program NSi. Kandidati stranke na listi za evropske volitve so se zavzeli za socialno tržno Evropo, ki bo gradila stanovanja za mlade in domove za starejše. Načrte o zelenem prehodu so kritizirali kot pretirano smele, zato so pozvali k njihovi reviziji. Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril pomen obrambe, pozval pa tudi, naj EU zaščiti kmeta in poviša subvencije za kmetijstvo ter naj migrantom pošlje jasno sporočilo, da bodo, če bodo mejo prestopili nezakonito, vrnjeni.

EU in predvsem zveza Nato sta po besedah predsednika NSi Mateja Tonina najboljša varnostna garancija. Pozive k izstopu iz zavezništva je zato označil za izjemno škodljive, saj ustvarjajo vtis, da je država varnejša izven Nata. A to bi prineslo posledice, kot so obvezen nabor, več sredstev za obrambo in vojaške vaje, je opozoril.

Vlaganje v obrambo je najcenejše zagotovilo za mir, meni Tonin. Ob tem je pozdravil napoved o vzpostavitvi funkcije evropskega komisarja za obrambo in ustanovitev hitrih odzivnih sil.

V nadaljevanju je kritiziral aktivistični zeleni prehod, ki ga po njegovi oceni vzpodbujajo levičarski aktivisti in čigar bistvo je, da “je na dolgi rok finančno nevzdržen in da umazanijo prenaša iz evropskega kontinenta v Azijo in Afriko”. Čistega okolja se po Toninovi oceni ne da doseči s prepovedmi, temveč s tehnološkim razvojem. Zato je vlado pozval, naj namesto prepovedi ogrevanja na drva poveča subvencije, da bodo ljudje lahko menjali stare peči.

Matej Tonin, NSi
Matej Tonin, NSi (Foto: BOBO)

Tudi ostali sodelujoči na panelu o pametnem zelenem prehodu so kritizirali po njihovi oceni pretirano smele načrte v prizadevanjih za razogljičenje Evrope.

EU po besedah nekdanjega infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca proizvede le sedem odstotkov svetovnih ogljičnih izpustov, zato se je zavzel za revizijo zelenega prehoda na način, da znova odpre vrata nuklearni energiji, saj da je ta čista in brezogljična. Ljudmila Novak pa je med drugim pozvala k ukrepom za zmanjšanje odpadkov in zmanjšanje porabe energije.

Glede kmetijske politike je Tonin ocenil, da EU kmeta postavlja pred nemogočo nalogo, saj od njega zahteva visokokakovostne produkte, visoke okoljske standarde in nizko ceno. Ameriški, afriški in azijski kmet nimajo tako visokih standardov “in jasno je, da evropski in slovenski kmet v taki tekmi ne moreta zmagati”. Kmet mora preživeti, je dejal Tonin, to pa je treba plačati z višjimi kmetijskimi subvencijami.

Tudi poslanka Vida Čadonič Špelič je poudarila pomen odgovornosti do kmeta, ki mora biti primerno plačan za svoje delo. Bruseljske subvencije je po njenih besedah treba deliti tistim, ki kmetujejo trajnostno.

Migracijska politika, duševno zdravje, korupcija v zdravstvu …

V zaključku govora je Tonin omenil pomen krščanske Evrope, ki da dopušča različna mnenja in različne vere. Od migrantov pričakuje, da se prilagodijo evropskemu načinu življenja in začnejo soustvarjati to skupnost.

Glede migracijske politike pa je navedel, da daje napačna sporočila, češ da bo tisti, ki bo našel pot v EU, z evropskimi socialnimi sistemi že nekako preživel. V NSi predlagajo nasprotno, da naj v EU v tretjih varnih državah, kot sta Turčija in Egipt, vzpostavi migrantske centre, da bodo lahko migranti od tam v EU prišli mimo tihotapcev. “Predvsem pa moramo sporočati, da bodo vsi, ki v EU pridejo nelegalno, vrnjeni brez milosti,” je sklenil.

Na razpravi o močnem gospodarstvu za močno Evropo je vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj ocenil, da je treba srednjemu sloju, predvsem samostojnim podjetnikom in manjšim podjetjem, pustiti, da čim bolj svobodno ustvarjajo in udejanjajo svoje poslovne ideje. Po drugi strani pa je treba na socialno tržen način postaviti jasna pravila velikim igralcem, a na način, da bo EU še vedno privlačna za investitorje.

Janez Cigler Kralj
N1

Ob tem meni, da je srednji sloj v severni in zahodni EU dosegel takšno stopnjo blaginje, da je začelo število rojstev upadati. Mnoge njegove pripadnice se odločajo med kariero in družino, zato naj bi veljalo moške in ženske spodbujati, da v “polnosti zaživijo obe krili življenja”.

Po navedbah občinske svetnice Raven na Koroškem Mojce Erjavec želijo v EU okrepiti skrb za duševno zdravje in se boriti proti korupciji pri nabavah v zdravstvu s skupnimi nabavami na evropski ravni. Zavzela se je tudi za višje pokojnine, stanovanja za mlade in domove za starejše, ki bi jih lahko gradili s pomočjo evropskih projektov.

Ključna prednost EU je po besedah župana Svete Trojice v Slovenskih Goricah Davida Klobase njen visoko kakovosten kader, ki pa bi predvsem na področju delovnih migracij potreboval skupno davčno politiko.

Predsednica podmladka NSi Katja Berk Bevc se je medtem na panelu o varni in močni Evropi vprašala, ali bi bilo tri mesece za usposabljanje nabornika Slovenske vojske res dovolj, da bo primerljiv s profesionalnim vojakom. Tudi zaradi tega nasprotuje pozivom k izstopu iz zveze Nato.

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je v posnetem nagovoru izrazil navdušenje nad kakovostno listo za evropske volitve, ki jo je sestavila NSi. Letošnje volitve so po njegovi oceni ključne za prihodnost demokracije, na katerih mora zmagati politična družina EPP, saj ta edina vodi projekt, ki lahko zagotovi varno in sposobno EU. Naslednja ključna naloga EPP je, da zagotovi enotnost, s katero si bo zagotovila sestavo Evropske komisije in tako ostala vodilna politična sila v Evropi, je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje