NSi za sklic nujne seje odbora za zdravstvo: “Izvedba investicij je ogrožena”

Slovenija 09. Feb 202318:47 1 komentar
Srdjan Zivulovic/BOBO

Nova Slovenija zahteva sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo. Na seji jih bo po besedah njihove poslanke Ive Dimic posebej zanimala dinamika izvajanja projektov, financiranih z evropskimi sredstvi, in njihova poraba.

V NSi so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo. Na njej si želijo pojasnil pristojnih glede stanja investicij v slovenskem zdravstvu. Izvedba nekaterih investicij v zdravstvu je ogrožena, pod vprašanjem je tudi črpanje dela evropskih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost, je poudarila poslanka NSi Iva Dimic.

Dimic je v izjavi za medije uvodoma spomnila na septembra 2021 sprejet zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon je za investicije namenil okoli dve milijardi evrov.

Zakon ne sme ostati zgolj mrtva točka na papirju, je poudarila poslanka. Na seji odbora za zdravstvo bo NSi po njenih besedah posebej zanimala dinamika izvajanja projektov, financiranih z evropskimi sredstvi, in kako bodo pristojni zagotovili, da bo Slovenija evropska sredstva tudi porabila: “NSi skrbi, da se ministrstvo za zdravje investicij loteva stihijsko in brez jasnega načrta.”

Ob tem je poudarila, da omenjeni zakon za UKC Ljubljana in UKC Maribor skupaj predvideva 763 milijonov evrov, saj delujeta v nefunkcionalnih in zastarelih prostorih. Pri tem se po informacijah NSi pojavljajo zamude pri izvajanju projektov. V UKC Ljubljana so po njenih navedbah zamude pri energetski sanaciji sedmih stavb, izgradnji infekcijske klinike in ureditvi stavbe Zavoda za varstvo pri delu.

V UKC Maribor pa po informacijah NSi prihaja do zamud pri projektu negovalne bolnišnice in izgradnji infekcijskega oddelka.

Spomnila je tudi na dogajanje glede energetske sanacije glavne stavbe UKC Ljubljana, za katero je bilo zagotovljenih dobrih 40 milijonov evrov evropskih sredstev, ki so bila nato preusmerjena v druge projekte, sanacijo pa bo zdaj financirala država.

“Očitno je šlo za samovoljno odločitev ministra, katere verjetni namen je bil zamenjava takratnega vodstva in sveta zavoda, posledica pa je, da bo projekt izveden najmanj eno leto kasneje,” je dejala in dodala, da se bo investicija v tem času podražila za 15 milijonov evrov.

NSi zdaj zanima, za kaj bodo porabljena evropska sredstva, ki so bila prvotno namenjena glavni stavbi UKC Ljubljana.

Omenjen zakon več kot 200 milijonov evrov predvideva tudi za vse bolj obremenjene specialne bolnišnice, med katerimi je tudi Onkološki inštitut Ljubljana. Kot je dejala Dimic, v zvezi s tem ni bilo predstavljenega še nič konkretnega, zato jih zanima, kakšni so načrti na tem področju in kdaj se bodo lahko bolniki z rakom tudi v Sloveniji zdravili v protonskem centru.

Zanima jih tudi, kdaj se bo začela gradnja dveh načrtovanih negovalnih domov. Gradnjo je predvideval zakon o dolgotrajni oskrbi, a je zastala zaradi premika začetka izvajanja zakona.

Zanima jih še, kdaj bo na podlagi zakona objavljen nov razpis za financiranje investicij na primarni ravni, ki je bil predviden za prvo četrtletje letošnjega leta.

Kot so naknadno sporočili iz NSi, odboru predlagajo sprejem petih sklepov. Med drugim predlagajo, da odbor pozove ministrstvo za zdravje k pripravi časovnice načrtovanih investicij v zdravstvu skupaj z viri financiranja in z njo seznani odbor.

Prav tako predlagajo poziv ministrstvu, naj poskrbi za učinkovito črpanje evropskih sredstev, aktivno pristopi k izgradnji negovalnih domov in dodatnih kapacitet na področju onkologije, pa tudi k investicijam na področju izobraževanja zdravstvenega kadra ter da v 60 dneh pripravi razpis za sofinanciranje projektov na primarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje