O domnevno sumljivih poslih Darsa danes tudi komisija za nadzor javnih financ

Slovenija 27. Okt 202307:23 0 komentarjev
Dars
Denis Sadiković/N1

Komisija za nadzor javnih financ bo danes razpravljala o sumih podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu.

O sumih podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu bo danes na pobudo NSi razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ. NSi komisiji v sprejem predlaga več sklepov, med drugim bi policijo, protikorupcijsko komisijo in javno agencijo za varstvo konkurence pozvali k prednostnem vodenju začetih postopkov.

Na seji bo stranka od uprave Darsa, ki jo vodi njihov član Valentin Hajdinjak, zahtevala, da se opredeli do domnevnih nepravilnosti in jih verodostojno pojasni.

Televizija POP TV je v nedeljo objavila posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5.000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Snežič naj bi žvižgaču dejal, da ima na Darsu “kompletno oblast nad posli”, in sicer preko treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Hajdinjaka.

V NSi bodo, kot so zapisali v zahtevi za sklic seje, zahtevali tudi pojasnila glede sumov kartelnega dogovarjanja in navedbo razlogov za prekinitev pogodb z nekaterimi podjetji, ki so izvajala storitve avtovleke na avtocestah in hitrih cestah.

Namera za sprožitev postopkov preverjanja sumov nepravilnosti

Komisiji v sprejem predlagajo tudi dva sklepa, s katerimi bi policijo, Komisijo za preprečevanje korupcije in javno agencijo za varstvo konkurence, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Darsu vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.

Slovenski državni holding pa bi komisija s predlaganim sklepom pozvala, da v okviru svojih pristojnosti preveri vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem Darsa pojavili v javnosti, o izsledkih in izvedenih ukrepih pa v sedmih dneh po sprejemu poročila obvesti komisijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!