Ob ceni košarice osnovnih živil v prihodnje tudi analiza porekla

Slovenija 12. Okt 202221:20 0 komentarjev
Moka
BOBO

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je s člani sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov danes govorila o aplikaciji za primerjavo cen osnovnih živil na portalu nasasuperhrana.si. V prihodnje bo v pregledovalniku objavljena tudi analiza porekla izdelkov v posameznih košaricah, so napovedali na ministrstvu.

Aplikacija za spremljanje cen osnovnih skupin živil naj bi upočasnila dvige cen hrane zaradi prehranske in energetske draginje. Kot je poudarila ministrica Irena Šinko, se bo košarica skupin živil, katerih cene se spremljajo, v prihodnje lahko še razširila.

Prav tako se bodo nadgradile analize glede porekla izdelkov v ponudbi posameznih trgovcev. “V interesu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je, da slovenski potrošniki uživajo kmetijske pridelke oziroma živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji. Le ozaveščen potrošnik je tudi kompetenten potrošnik, kar pomeni, da mu moramo zagotoviti čimbolj celovite informacije,” je poudarila.

Najnižja cena živil v primerjalniku je zgolj eden od pokazateljev izvedenih analiz, najnižja cena pa ne zagotavlja tudi slovenskega porekla in višje kakovosti, so opozorili na ministrstvu. S tem namenom bo v pregledovalniku košarice živil v prihodnje objavljena tudi analiza porekla izdelkov v posameznih košaricah.

Po besedah ministrice je prav tako pomembno, da potrošnike osveščajo o okoljskih obremenitvah, ki jih povzroča uživanje kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki prepotujejo dolge razdalje. “Posledice bomo namreč brez pravočasnega ukrepanja čutili vsi,” pravijo na ministrstvu.

V nadaljevanju je svet obravnaval in potrdil tri predloge menjav članov sektorskih odborov za meso in za sadje, ki na podlagi zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov opravljajo nalogo posvetovalnih teles sveta za promocijo.

Svet je sejo zaradi obveznosti članov predčasno prekinil in se bo o tekočih promocijskih aktivnostih v sektorju mesa in sadja seznanil v njenem nadaljevanju, predvidoma 27. oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!