Obarvan dizel za kmete: Furs odkril le enega kmeta, ki je to zlorabil

Slovenija 28. Feb 202309:28 1 komentar
Traktor
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Finančna uprava je v začetku januarja nadzirala uporabo obarvanega dizelskega goriva v prevoznih sredstvih, ki niso kmetijska mehanizacija. Pri tem so našli enega kršitelja. Na podlagi tega pa na Fursu ugotavljajo, da kmetje takojšnjega nakupa označenega goriva za kmetijstvo po nižji ceni ne zlorabljajo.

Kmetje ugodnosti do takojšnjega nakupa označenega goriva za kmetijstvo po nižji ceni ne zlorabljajo, saj tega goriva ne uporabljajo v prevoznih sredstvih, ki niso kmetijska mehanizacija, so zapisali v Finančni upravi RS (Furs).

Furs je nadzor nad rabo goriva izvedel med 1. januarjem in 15. februarjem. V 116 nadzorih pri upravičencih do nakupa označenega goriva za kmetijstvo so zaznali eno kršitev, ko to gorivo ni bilo v kmetijski mehanizaciji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pri običajni kontroli uporabe označenega goriva na cestah je delež kršiteljev – ne glede, ali gre za označeno gorivo za kmetijstvo ali običajno kurilno olje – znašal 5,2 odstotka, kar je po navedbah Fursa primerljivo s preteklimi leti. “Zaradi vladnega ukrepa oz. spremembe zakonodaje delež odkritih nepravilnosti ni porasel,” so dejali.

Kot so dodali, je v primeru kršitev za posameznika predvidena globa v višini od 400 do 5.000 evrov.

Preberite še: Velika sprememba za kmete: za traktorje in stroje bodo kupovali obarvan dizel

Z letošnjo uveljavitvijo novele zakona o trošarinah se je pravica do vračila trošarine za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo v obliki zahtevka za vračilo trošarine nadomestila s pravico do nakupa posebej označenega dizelskega goriva ob neposredni oprostitvi plačila dela trošarine. Kmetje so tako pri nakupu deležni nižje cene. Gre za enega od ukrepov vlade za blažitev posledic draginje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje