Občani Logatca župana obveščajo o nelagodju, a prijav na policijo ni

Slovenija 10. Nov 202207:18 0 komentarjev
Azilni dom Vič
BOBO

Župan Logatca Berto Menard je sklical sestanek, na katerem je opozoril, da ga občani obveščajo o nelagodju, ki ga občutijo, ker se srečujejo s skupinami migrantov. Ena od težav naj bi bila odlaganje odpadkov in zbiranje nastanjenih v poznih nočnih urah. Po drugi strani pa komandir Miha Ajtnik zagotavlja, da je varnostna situacija "stabilna in dobra". Ne zaznavajo kaznivih dejanj, povezanih z azilnim domom, prav tako od občanov niso dobili prijav na račun kaznivih dejanj, beračenja ali odpadkov.

V sredo je v prostorih občine Logatec potekal sestanek, na katerem so govorili o azilnem domu. V tem domu sicer prebivajo predvsem begunci iz Ukrajine, v zadnjih dveh mesecih pa opažajo tudi porast beguncev iz Burundija, Konga, Kube in drugih držav.

Župan Berto Menard je dejal, da se je za sestanek odločil zaradi vse pogostejših pozivov občanov. Pravi, da ga obveščajo o nelagodju, ki ga občutijo, ker se po Logatcu in okolici srečujejo s skupinami migrantov. Ena od težav je tudi odlaganje odpadkov v neposredni okolici in zbiranje nastanjenih v poznih nočnih urah, tako v okolici azilnega doma kot v mestu in v okoliških vaseh.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in policije, ki pa so prisotnim zagotovili, da zaradi naraščajočega števila migrantov iz afriških držav v Logatcu ne zaznavajo težav. Komandir Policijske postaje Logatec Miha Ajtnik je zbranim zagotovil, da je varnostna situacija v občini Logatec “stabilna in dobra”. Po njegovih zagotovilih v občini ne zaznavajo kaznivih dejanj, povezanih z izpostavo azilnega doma v Logatcu, prav tako od občanov ne dobivajo prijav zaradi kaznivih dejanj, beračenja ali odpadkov.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je izpostavila, da se s povečanim številom prihodov državljanov iz Burundija trenutno ne sooča le Slovenija, temveč vse države Evropske unije. Tega se zavedajo tudi na uradu, kjer intenzivno iščejo nove kapacitete za nastanitev migrantov. Štrukelj sicer meni, da Slovenija ni ciljna država državljanov Burundija.

“Lani smo v Sloveniji obravnavali enega prosilca za mednarodno zaščito iz Burundija, letos jih je veliko več,” je zbranim pojasnil državni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar. Ob tem je spomnil, da je povečanje migracijskih tokov iz nekaterih držav tudi posledica vizumskih režimov v regiji, ki niso usklajeni z Evropsko unijo. Tudi Lobnikar je zagotovil, da vlada intenzivno išče rešitve glede nastanitve oseb, ki v Sloveniji zaprosijo za mednarodno zaščito.

O stanju v izpostavi azilnega doma v Logatcu bodo govorili tudi na izredni seji občinskega sveta prihodnji teden. Na sestanku so med drugim sklenili, da bodo proučili možne rešitve za omilitev situacije, s katero se soočajo občani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!