Soča ponovno odprta za plovbo, razburjeni občani še vedno brez pitne vode

Slovenija 22. Apr 202210:04 > 11:46 0 komentarjev
soča, onesnaženja
Twitter/@Avtokampi

Po četrtkovi nesreči, ko se je iz tovarne TKK v Sočo izlilo več ton snovi, potrebne za proizvodnjo cementa, bodo pristojne službe stanje reke še naprej opazovale. Intervencijske službe so iz Soče po četrtkovi nesreči v TKK Srpenica odstranili vse pregrade za lovljenje iztekle snovi. Davi ob 10. uri so reko znova odprli tudi za plovbo.

Poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc ne izključuje, da se bo na reki še vedno videlo onesnaženje, predvsem v tolmunih, kjer voda zastaja dlje časa, so pa vse dosedanje analize pokazale, da je voda ustrezna. Gasilci in pripadniki civilne zaščite bodo še naprej bodo opravljali monitoring stanja reke, ki je po besedah poveljnika Gasilske zveze Kobarid Andraža Mašera besedah nekoliko boljše kot včeraj. “Višji vodostaj Soče bi še bolj razredčil snov in očistil strugo,” je še dejal.

Občina Kanal ob Soči je danes sporočila, da do sinoči kljub naporom še ni uspela zagotoviti zadostnih količin vode za vzpostavitev normalne vodooskrbe na desnem bregu Soče v krajevni skupnosti Anhovo – Deskle.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, izlita snov po prvih podatkih naj ne bi bila nevarna za ljudi, živali in rastline, vendar bo to dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave. Policisti policijske postaje Bovec nadaljujejo preiskavo v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja iz malomarnosti, odvzeti in zavarovani so bili tudi vzorci za nadaljnjo policijsko preiskavo, so še sporočili s PU Nova Gorica.

Sicer pa je dogodek sprožil buren odziv med domačini. V četrtek zvečer se jih je okli 70 zbralo pred tovarno TKK v Srpenici in prižgalo sveče na pločniku pred njo. Iz Soče so tudi odvzeli vzorce vode in napovedali, da bodo njihove vzorce dali v analizo ter jo tudi sami plačali iz donacij, saj ne zaupajo uradnim rezultatom.

V reko naj bi steklo najmanj dve toni polikarboksilatnega polimera z oznako Bulident VR 750, ki po varnostnem listu sicer ni klasificiran kot nevarna snov. Izlita snov je bila vidna kot pena na površini vode.

Podjetje TKK Srpenica je na lastno pobudo vzelo vzorce vode, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!