Občina Ig: V vodovodnem sistemu Golo-Zapotok odkrili bakterijo

Slovenija 08. Jul 202117:01 0 komentarjev
Izjava Ig
N1

Delni rezultati vzorčenja vode v vodovodnem sistemu Golo-Zapotok, ki jo je zaradi vonja po naftnih derivatih od torka prepovedano uporabljati, so pokazali prisotnost bakterije Clostridium perfringens. Prepoved uporabe vode ostaja v veljavi, je sporočila Občina Ig.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je v torek na več lokacijah na vodovodnem sistemu Golo-Zapotok odvzel vzorce, potem ko so krajani zaznali, da ima voda vonj po naftnih derivatih, je danes sporočila občina Ig.

“V odvzetih vzorcih je bila ugotovljena prisotnost bakterij Clostridium perfringens. Preskušanje za te bakterije opravljamo, ko je vir pitne vode površinska voda. Domnevamo, da je močan naliv v četrtek, 1. julija 2021, spral snovi s površja v vodotok Šumnik,” so zapisali na občini in dodali, da je imela voda organoleptično vonj po naftnih derivatih.

Clostridium perfringens je bacil, ki tvori spore. V ugodnih pogojih tvori toksin (strup), ki povzroči zastrupitve z živili. Clostridium perfringens je tudi pomemben povzročitelj bolnišničnih zastrupitev s hrano.

Ostale laboratorijske rezultate še pričakujejo. Poročilo laboratorija bo podano po vseh izvedenih laboratorijskih preiskavah, predvidoma v petek.

Ukrep prepovedi uporabe vode iz tega vodovodnega sistema ostaja v veljavi do preklica. Občina bo še naprej razdeljevala pitno vodo v plastenkah, in sicer od 19. do 20. ure za naselje Zapotok v RTC Zapotok, za Golo pri gasilskem domu, za Škrilje pri gasilskem domu, za Podgozd pri hišni št. 59, za Dobravico pri hišni št. 4 (Virant), za Sarsko in Klado v vasi pri eko otoku ter za Visoko ob glavni cesti pri odcepu za Visoko (v bližini hišne številke 195).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!