Občine okrcale predlog vlade o povprečninah: Posegli bomo po ostrejših ukrepih

Slovenija 11. Okt 202320:00 0 komentarjev
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović jr./BOBO

V Skupnosti občin Slovenije (SOS) vladni predlog o višini povprečnine ocenjujejo kot popolnoma neprimeren. Sicer so naklonjeni nadaljevanju pogajanj, a če do dogovora ne bo prišlo v naslednjih dneh, bodo za dosego ustreznega financiranja občin "posegli tudi po drugih, ostrejših ukrepih".

Glavni odbor skupnosti občin je razpravljal o dosedanjih rezultatih pogajanj z državo za višino povprečnine oz. o višini finančnih sredstev, ki naj bi jih prejele občine v letu 2024.

Predlog države ocenjujejo kot popolnoma neprimeren, saj občine s tako določeno povprečnino ne bodo mogle več izvajali vrste z zakoni določenih občinskih nalog, kar posledično pomeni, da bodo za storitve prikrajšane občanke in občani, so sporočili iz SOS. “Na nižanje kakovosti storitev in posledično bivanja občanov ter razvojni zaostanek občin, s tem pa države, v občinah ne bodo pristali,” so še zapisali.

Predsednik SOS Vladimir Prebilič je ob tem dejal, da je vodstvo skupnosti sicer naklonjeno nadaljevanju pogajanj za povprečnino. Verjame, da je mogoče z dogovarjanjem doseči več kot z razčiščevanji v javnosti, so njegove besede povzeli v sporočilu.

Kljub temu pa v imenu 183 občin finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in vladi sporoča, da bodo “na pristopu tihe diplomacije vztrajati le še kratek čas”. Če v naslednjih dneh ne bo prišlo do dogovora, bodo župani, zbrani v skupnosti občin, za dosego ustreznega financiranja občin posegli tudi po drugih, ostrejših ukrepih.

V predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2024 in 2025 je povprečnina za obe leti določena v višini 700 evrov. Združenja občin so še pred pričetkom pogovorov na ministrstvo za finance posredovala skupni predlog višine povprečnine, in sicer za leto 2024 v višini 799,58 evra, za leto 2025 pa v višini 815,69 evra. Predlog za vladno stran ni bil sprejemljiv, zato je bil oblikovan približevalni predlog v višini 776 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!