Občine vztrajajo pri dvigu povprečnine za prihodnji dve leti

Slovenija 26. Sep 202315:40 > 17:04 0 komentarjev
Kočevski župan Vladimir Prebilič
Vladimir Prebilič (Foto: Bojan Štefanič/BOBO)

Občine vztrajajo pri dvigu povprečnine za leti 2024 in 2025. O tem so razpravljali na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije (SOS). Po najnovejšem predlogu, ki ga bodo predstavili na petkovem sestanku s predstavniki finančnega ministrstva, bi povprečnina za leto 2024 znašala 776 evrov, je povedal predsednik SOS Vladimir Prebilič.

V SOS vztrajajo pri dvigu povprečnine za prihodnji dve letih, ki je po besedah Vladimirja Prebiliča “potreben in pričakovan.” Spomnil je, da so občine nase prevzele kar nekaj finančnih obremenitev, med katerimi je med drugim izpostavil dvig plač pomočnicam vzgojiteljic, prav tako v občinah občutijo negativne učinke inflacije, ki je bila izdatna.

“Višji stroški so dodatno obremenili proračune občin in seveda pričakujemo, da bomo lahko le te v določeni meri kompenzirali z dvigom povprečnine,” je za STA poudaril Prebilič.

V kolikor država ne bo soglašala z dvigom povprečnin, bo to po njegovi oceni vodilo v nadaljnje izčrpavanje javnih financ lokalne samouprave, kar pomeni, da bodo občine večino sredstev namesto v investicije prisiljene prerazporejati v različne oblike transferjev. Ob tem pa se postavlja tudi vprašanje, ali bodo občine uspešne pri črpanju evropskih sredstev, je dodal predsednik SOS.

Po Prebiličevih pojasnilih so v Skupnosti občin Slovenije pripravili novo izhodišče glede višine povprečnine, ki ga bodo predstavili na skupnem sestanku z ministrstvom za finance, ta je predviden za petek.

Po najnovejšem predlogu Skupnosti občin Slovenije naj bi povprečnina za občine za leto 2024 znašala 776 evrov na prebivalca, “za leto 2025 pa bi moralo biti na ta znesek še nekaj dodano”, je poudaril Prebilič.

Županom predstavili tudi spremembe zakona o regionalnem razvoju

Na seji predsedstva SOS je vodja sektorja za načrtovanje regionalnega razvoja na ministrstvu za regionalni razvoj in kohezijo Metka Šošterič županom predstavila namen spremembe zakona o spodbujanje skladnega regionalnega razvoja. Dodala je, da je bila prvotna časovnica spreminjanja zakona predvidena do konca leta, a ga je ministrstvo pripravljeno usklajevati tako dolgo, da bo dosežen najširši konsenz.

To bodo po njenih besedah dosegali preko javnih razprav in vključevanja deležnikov v različne vsebinske sklope. Pogovori o vlogi kohezijski in razvojnih regij in krepitvi regionalnih struktur so že potekali, v sredo pa bodo razpravljali še o obmejnih in drugih problemskih območjih, programu razvojnih spodbud za enakomeren regionalni razvoj ter njegovem financiranju.

V naslednjih tednih bodo sledila še srečanja na temo dogovorov za razvoj regij, regionalnih razvojnih programih, opredelitev regijskih projektov in njihovem financiranju, indeksu razvojne ogroženosti in umestitvi v zakonodaji, nazadnje pa še o spremljanju regionalnega razvoja, kazalnikih in merilih, je povedala vodja sektorja.

Župan Idrije Tomaž Vencelj, ki je predstavnik SOS v delovni skupini za pripravo zakonodajnih sprememb, je izpostavil nekaj tematik, ki jih je skupina skupaj z deležniki že obravnavala. Povedal je, da je bilo veliko razprave usmerjene v tematiko organizacije regionalnih razvojnih agencij, kjer se deležniki nagibajo k njihovi mrežni organizaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!