Objavljamo besedilo interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko

Slovenija 31. Jan 202317:24 10 komentarjev
asta vrečko
Egon Parteli/N1

Opozicijska NSi je pripravila besedilo interpelacije ministrice za kulturo iz vrst Levice Aste Vrečko in ga poslala v podpis stranki SDS in poslancema narodnih skupnosti. Na N1 objavljamo besedilo, v katerem Nova Slovenija ministrici zaradi združitve muzeja slovenske osamosvojitve in muzeja novejše zgodovine Slovenije očita delovanje v nasprotju s temeljno ustavno listino in ustavo, kršenje zakona, strategije in resolucije s področja kulture, vodenje kulturne politike brez strokovnih analiz, javne razprave in dialoga z zaposlenimi, pa tudi uničevanje vrednot slovenske osamosvojitve.

V Novi Sloveniji, ki jo vodi Matej Tonin, do petka pričakujejo morebitne podpise pod besedilo interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki so ga danes poslali največji opozicijski stranki SDS in poslancema narodnih skupnosti.

Slednja sta že sporočila, da podpisov ne bosta prispevala, v SDS pa so nam odziv obljubili za sredo. Za vložitev interpelacije opozicija potrebuje deset poslanskih podpisov, NSi pa jih ima osem in tako interpelacije brez podpisov poslancev SDS ne more vložiti v parlamentarno proceduro.

Stranka, ki jo vodi prejšnji premier Janez Janša, sicer združitvi muzejev ostro nasprotuje. Janša je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji dejal, da “bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena ali pa zadostna ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade”.

Preberite še: Kacin o politični likvidaciji, Čelik Vidmar o muzeju kot lažnem projektu

Objavljamo vsebino predloga interpelacije, v kateri NSi ministrici Vrečko očita odgovornost za vodenje kulturne politike, ki:

1. je z izenačevanjem zgodovine pred in po osamosvojitvi Slovenije v nasprotju s Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, preambulo k Ustavi Republike Slovenije in Ustavo Republike Slovenije ter odreka najvišjo veljavo temeljnemu dogodku za nastanek Republike Slovenije – slovenski osamosvojitvi, okrog katere se je oblikovala narodna enotnost;
2. krši Zakon o varstvu kulturne dediščine in Strategijo kulturne dediščine 2020-2023;
3. krši Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2022-2029;
4. se izvaja brez strokovnih analiz in investicijske dokumentacije;
5. se izvaja brez javne razprave in dialoga z zaposlenimi ter vodstvom zadevnih javnih zavodov;
6. postopno, a sistematično uničuje vrednote slovenske osamosvojitve ter s tem deluje zoper blaginjo Slovenije.

V skladu z ustaljeno prakso, ustavo in poslovnikom poslanci NSi s prvopodpisanim vodjo poslanske skupine Janezom Ciglerjem Kraljem predlagajo, da državni zbor (DZ) po končani razpravi sprejme sklep, da DZ ministrici Asti Vrečko izreka nezaupnico.

Celotno besedilo interpelacije si lahko ogledate na dnu članka.

Če bo do vložitve interpelacije prišlo, bodo poslanci o njej na seji DZ odločali čez približno dva meseca, opozicija pa za razrešitev ministrice potrebuje 46 poslanskih glasov. Ni verjetno, da bi jih zbrala, saj ima vladajoča koalicija Roberta Goloba v parlamentu 53 poslanskih glasov, opozicija pa 35.

V obrazložitvi predlagatelji interpelacije ministrici očitajo, da se je že po nekaj mesecih njenega ministrovanja začelo kazati, da Asta Vrečko ravna v nasprotju s svojo prisego in “deluje zoper blaginjo Slovenije zlasti v odnosu do temeljnega procesa v nastajanju slovenske države – slovenske osamosvojitve”.

V prvi točki spomnijo na okoliščine osamosvajanja Slovenije in zapišejo, da je vladni sklep o prenehanju obstoja muzeja slovenske osamosvojitve “napad na temeljna izhodišča slovenske ustavnosti”. Ukinitev muzeja je po njihovem ustavno sporna “z vidika ohranjanja kulturne dediščine, ki predstavlja temelj slovenske države”.

Druga točka interpelacije obsega ocene NSi, da je poteza Aste Vrečko v nasprotju tudi z zakonom o varstvu kulturne dediščine in strategijo kulturne dediščine 2020-2023, “saj namesto večje dostopnosti dediščine slovenskega osamosvajanja, ki bi jo omogočil samostojen Muzej slovenske osamosvojitve, dostopnost do te izjemno pomembne dediščine zmanjšuje”. V tej točki tudi zapišejo, da gre pri ukinitvi dveh javnih zavodov “za politično motivirano odločitev ministrice za kulturo”.

Interpelacija Vrečko
N1

Nato v tretji točki nadaljujejo z očitkom, da je ministrica s svojo odločitvijo kršila tudi resolucijo o nacionalnem programu za kulturo (ReNPK) 2022-2029. Ta namreč med ključnimi investicijami v javno kulturno infrastrukturo v tem obdobju navaja tudi muzej slovenske osamosvojitve in njegovo celovito prenovo na Poljanski 40 v Ljubljani z ocenjeno vrednostjo investicije 7 milijonov evrov: “Delovanje ministrice dr. Aste Vrečko je torej v očitnem nasprotju z ReNPK 2022-2029, saj se omenjena investicija v Muzej slovenske osamosvojitve ne bo izvedla, še več, postavka Muzeja slovenske osamosvojitve sploh ne obstaja več.”

V četrti točki predlagatelji interpelacije ocenjujejo, da je sam akt ukinitve muzeja “strokovno pomanjkljiv”, ministrstvo po njihovih besedah tudi ni predstavilo nobene resne vizije razvoja novega muzeja. To utemeljujejo s tem, da “ni bilo izdelanih nobenih potrebnih strateških dokumentov”, ministrstvo pa da “ni opravilo resne analize finančnih posledic predlaganega sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, prav tako ni izdelalo zahtevane investicijske dokumentacije”.

Peta točka govori o odsotnosti javne razprave in dialoga z zaposlenimi ter vodstvom, NSi pa tu opozarja na to, da ministrstvo za kulturo o svoji nameri “ni obvestilo niti vodstva in zaposlenih v obeh ukinjenih javnih zavodih”. Gradivo o tem niti ni bilo dano v javno razpravo.

V zadnji točki pa manjša opozicijska stranka ministrici očita “uničevanje vrednot slovenske osamosvojitve”. Kot pišejo, Asta Vrečko “s to potezo nadaljuje politiko stranke Levica, iz katere izhaja in katere predstavniki ob različnih priložnostih izražajo svoje prepričanje, da bi bilo veliko bolje živeti v okvirih socialistične Jugoslavije kot pa v svobodni, samostojni državi Republiki Sloveniji”.

Celotno besedilo interpelacije si lahko ogledate na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje