Objavljamo seznam ambulant za paciente brez izbranega zdravnika

Slovenija 30. Dec 202220:20 > 01. Jan 2023 06:44 11 komentarjev
Zdravstvo
Žiga Živulovič jr./Bobo

Na novega leta dan so v veljavi ambulante za vse paciente, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. Na ta način ministrstvo za zdravje odgovarja na problematiko pomanjkanja osebnih zdravnikov in posledično nedostopnost primarnega zdravstva za vse, ki v danem trenutku nimajo izbranega osebnega zdravnika. Objavljamo seznam teh ambulant in pojasnjujemo, kako bodo delovale.

Ministrstvo za zdravje je objavilo seznam ambulant, v katerih bodo prihodnje leto lahko zdravniško oskrbo prejeli vsi, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika.

Na ministrstvu so namreč pripravili pravilnik, ki določa delovanje ambulant za vse, ki nimajo izbranega zdravnika. S tem odgovarjajo na pereč problem pomanjkanja družinskih zdravnikov in posledično nedostopnost primarnega zdravstva za vse, ki v danem trenutku nimajo izbranega osebnega zdravnika.

Gre za več kot 132.000 ljudi. Pomanjkanje osebnih zdravnikov vodi v preobremenjenost tistih, ki še delujejo v ambulantah družinske medicine, zaradi nezadovoljstva pa so zdravniki napovedali tudi stavko. Stavkali bodo tudi pacienti.

Seznam ambulant objavljamo v spodnji tabeli. Tabela ima tri strani.

Seznam ambulant velja od 1. januarja do 31. marca 2023. Po treh mesecih bo minister za zdravje znova določil največji obseg programa določene ambulante in število ambulant, pri tem pa bo upošteval podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o številu zavarovanih oseb brez izbranega osebnega zdravnika in standard 1.895 glavarinskih količnikov.

Kako bodo delovale ambulante za neopredeljene?

Ambulante, ki imajo obseg 0,1 tima programa družinske medicine, bodo morale imeti ordinacijski čas najmanj dvakrat tedensko, skupaj štiri ure v tednu. Ambulanta v obsegu enega tima programa družinske medicine pa ima ordinacijski čas 8 ur dnevno. Ambulante bodo delo lahko organizirale tudi v soboto.

Naročanje bo potekalo elektronsko, prek elektronske pošte ali spletnih strani javnega zavoda, telefonsko ali osebno. Ambulante bodo morale zagotoviti tudi obravnavo zavarovanih oseb, ki na termin niso naročene.

Glede na pravilnik bo zavarovana oseba prosto izbrala in se opredelila na ambulanto za neopredeljene tako, da bo podpisala listino o izbiri osebnega zdravnika, pri čemer se podatka o osebnem zdravniku na listini ne izpolni. Pacienti bodo na ambulanto za neopredeljene vezani za eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

Zdravniki se bodo vključevali prostovoljno

Zdravniki ter drugi zdravstveni delavci in sodelavci se bodo v ambulante po zakonu vključevali prostovoljno. Poleg zaposlenih v javnem zavodu, kjer bo ambulanta, se bodo vanjo lahko vključevali tudi zdravniki koncesionarji z licenco splošne oziroma družinske medicine s tega območja ter pri njih zaposleni zdravstveni delavci in sodelavci.

Delo v ambulanti bodo opravljali na podlagi podjemnih pogodb, pri čemer bodo oproščeni plačila posebnega davka na izplačila na podlagi podjemnih pogodb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje