Ministrstvo napovedalo ambulante za paciente brez izbranega zdravnika

Slovenija 20. Dec 202216:03 > 18:12 7 komentarjev
Zdravniki
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na ministrstvu za zdravje so pripravili pravilnik o načinu organiziranja ambulant za neopredeljene. Na ta način povečujejo dostopnost zdravstvene oskrbe za tiste paciente, ki nimajo izbranega družinskega zdravnika.

Predlog pravilnika določa način in vsebino organiziranja ambulant za neopredeljene zavarovane osebe v javnih zdravstvenih domovih. Določa najmanjši obseg, ki ga lahko izvaja ambulanta za neopredeljene, ki je enak obsegu 0,1 tima programa splošne oziroma družinske medicine. Največji obseg programa določene ambulante in število ambulant bo določil minister za zdravje na tri mesece upoštevajoč podatke ZZZS o številu zavarovanih oseb brez izbranega osebnega zdravnika in standard 1.895 glavarinskih količnikov.

Pravilnik določa tudi ordinacijski čas tovrstnih ambulant. Ambulante, ki imajo obseg 0,1 tima programa družinske medicine, bodo morale imeti ordinacijski čas najmanj dvakrat tedensko, skupaj štiri ure v tednu. Ambulanta v obsegu enega tima programa družinske medicine pa ima ordinacijski čas 8 ur dnevno. Ambulante bodo delo lahko organizirale tudi v soboto.

Naročanje bo potekalo elektronsko, prek elektronske pošte ali spletnih strani javnega zavoda, telefonsko ali osebno. Ambulante pa bodo morale zagotoviti tudi obravnavo zavarovanih oseb, ki na termin niso naročene. Na ministrstvu predvidevajo, da bo organiziranih sedem tovrstnih ambulant, ki bodo organizirane za polni ordinacijski čas, preostale pa za krajšega.

Glede na pravilnik bo zavarovana oseba prosto izbrala in se opredelila na ambulanto za neopredeljene tako, da bo podpisala listino o izbiri osebnega zdravnika, pri čemer se podatka o osebnem zdravniku na listini ne izpolni. Opredelitev na ambulanto za neopredeljene velja eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

Zdravniki se bodo vključevali prostovoljno

Pravilnik bo posredovan v objavo v uradni list predvidoma do 30. decembra, uporabljati pa se bo začel s 1. januarjem 2023. Ukrep je začasne narave in je namenjen večji dostopnosti do zdravstvene oskrbe na primarni ravni za osebe, ki so v prehodnem stanju in so v danem trenutku brez izbranega osebnega zdravnika.

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva. Veljal bo od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024. Vlada pa ga bo lahko še dvakrat podaljšala na podlagi strokovnega mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vsakokrat za največ šest mesecev.

Sredstva za delovanje ambulant se bodo zagotavljala iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Financiranje bo določeno s splošnim dogovorom v zdravstvu.

Zdravniki ter drugi zdravstveni delavci in sodelavci se bodo v ambulante po zakonu vključevali prostovoljno. Poleg zaposlenih v javnem zavodu, kjer bo ambulanta, se bodo vanjo lahko vključevali tudi zdravniki koncesionarji z licenco splošne oz. družinske medicine s tega območja ter pri njih zaposleni zdravstveni delavci in sodelavci.

Delo v ambulanti bodo opravljali na podlagi podjemnih pogodb, pri čemer bodo oproščeni plačila posebnega davka na izplačila na podlagi podjemnih pogodb, še predvideva zakon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje