Objavljen javni natečaj za generalnega direktorja policije

Slovenija 30. Maj 202310:49 0 komentarjev
Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za notranje zadeve je danes objavilo javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije. Rok za prijave je osem dni.

Potem ko so nam na ministrstvu za notranje zadeve še včeraj popoldne zatrjevali, da z javnim natečajem za generalnega direktorja policije ni nič novega in da bo ta objavljen “v rokih, ki bodo omogočali pravočasno izvedbo vseh postopkov”, so danes posebni javni natečaj za to mesto objavili. Zadnji dan za prijavo je 7. junij.

To pomeni, da izbira novega generalnega direktorja policije ne bo potekala po spremenjenih pogojih, kot je ob postavitvi sedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Senada Jušića pred dobrimi tremi meseci napovedoval minister Boštjan Poklukar. Tedaj je namreč dejal, da želijo v pol leta spremeniti zakon o organiziranosti in delu policije ter razširiti nabor strokovnjakov, ki se lahko prijavijo za generalnega direktorja policije.

Poklukar je sicer že na predstavitvi ministrske kandidature članom parlamentarnega odbora za notranje zadeve napovedal, da bo predlagal spremembo zakonodaje, tako da bi lahko položaj generalnega direktorja policije zasedli ne le policisti, temveč tudi “varnostni strokovnjaki s področja pravosodja, tožilstva, varnostnih in obveščevalnih služb”.

senad jušić, v. d. generalnega direktorja policije
Senad Jušić (Vir: N1)

Ministrova ideja na odobravanje policijske stroke ni naletela, predlog novele zakona pa še vedno ni niti v vladni obravnavi. Tako je moralo ministrstvo za notranje zadeve objaviti natečaj po nespremenjenih pogojih: kandidat za generalnega direktorja policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Senadu Jušiću se namreč polletno vršilstvo dolžnosti izteče 23. avgusta, kot poudarjajo poznavalci, pa postopek od objave javnega natečaja do imenovanja najvišjih uradnikov na položaju, torej tudi generalnega direktorja policije, traja okoli dva meseca, v času dopustov pa se lahko še podaljša.

Ta teden bo sicer minilo že leto dni, odkar policijo vodi vršilec dolžnosti. Najprej je bil to skoraj devet mesecev Boštjan Lindav, saj predsednik vlade Robert Golob njegovega imenovanja za polni mandat ni želel uvrstiti na sejo vlade in mu je ministrska ekipa nato podaljšala vedejevstvo. Kot smo poročali, so Lindava po tem, ko je začasno vodenje policije prevzel Jušić, preselili na policijsko postajo v Škofji Loki. Na vprašanje, kakšne so trenutne zadolžitve Boštjana Lindava, so nam na policiji odgovorili, da je poleg nalog, ki izhajajo iz njegovega delovnega mesta višjega policijskega svetnika v vodstvu generalne policijske uprave, zadolžen še za področje odkrivanja in preiskovanja kriminalitete. “Zaradi izkušenj in znanja bo njegova pomoč izjemno dobrodošla,” so dodali.

Naši viri pa pravijo, da so Lindava po novem vključili v pripravo nekakšnega akcijskega programa za izboljšanje preiskovanja premoženjske kriminalitete, zlasti vlomov, in da se zgodba z njegovim “odpisom” ponavlja. Kot poudarjajo, je namreč preiskovanje premoženjskih kaznivih dejanj kot prioriteto policije izpostavil že generalni direktor policije v prejšnjem mandatu Anton Olaj, posebna skupina pa je akcijski program na tem področju tedaj tudi spisala. Na sestanek takratne skupine je bil po tem,  ko je bil na začetku tretje vlade Janeza Janše razrešen s čela kriminalistične policije in “kazensko” premeščen v Tacen, saj ni bil po volji tedanjih vladajočih, po navedbah naših sogovornikov povabljen tudi Boštjan Lindav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!