Še brez razpisa za generalnega direktorja policije, Lindav z novo zadolžitvijo

Slovenija 30. Maj 202305:56 5 komentarjev
Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Po več kot treh mesecih, odkar je vodenje policije začasno prevzel Senad Jušić, in po letu dni, odkar policija nima šefa s polnimi pooblastili, ministrstvo za notranje zadeve še ni objavilo javnega natečaja za generalnega direktorja policije. Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav pa je v zadnjih dneh dobil novo zadolžitev – vključen je v pripravo nekakšnega akcijskega programa za izboljšanje preiskovanja premoženjske kriminalitete, zlasti vlomov.

Vlada je s 24. februarjem razrešila dotedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in za vršilca dolžnosti za največ šest mesecev, torej najdlje do 23. avgusta, imenovala Senada Jušića. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je tedaj dejal, da želijo v pol leta spremeniti zakon o organiziranosti in delu policije in razširiti nabor strokovnjakov, ki se lahko prijavijo za generalnega direktorja policije.

Poklukar je sicer že na predstavitvi ministrske kandidature članom parlamentarnega odbora za notranje zadeve napovedal, da bo predlagal spremembo zakonodaje, tako da bi lahko položaj generalnega direktorja policije zasedli ne le policisti, temveč tudi “varnostni strokovnjaki s področja pravosodja, tožilstva, varnostnih in obveščevalnih služb”. Ob tem je poudaril, da je takšno rešitev pred dobrim desetletjem zakon o policiji že vseboval.

Poklukarjeva ideja na odobravanje policijske stroke ni naletela. Po prepričanju profesorja na Fakulteti za varnostne vede dr. Miroslava Žaberla mora biti prvi mož policije policist z dolgoletnim policijskim stažem, imeti mora vodstvene izkušnje in strokovne kompetence. Kot je marca poročal Dnevnik, so na notranjem ministrstvu takoj po Poklukarjevem prihodu spisali osnutek novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, po katerem policijske izkušnje ne bi bile več obvezen pogoj za vodenje policije, znižal pa bi se tudi kriterij delovnih in vodstvenih izkušenj. Vendar pa dokument še vedno ni vložen niti v vladno obravnavo in torej postavitev generalnega direktorja policije po morebitnih spremenjenih pogojih ob izteku Jušićevega polletnega vedejevstva ne bo mogoča.

Ministrstvo za notranje zadeve smo vprašali, kdaj pričakujejo sprejetje sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji oziroma ali se je minister Poklukar morda poslovil od ideje o širjenju kroga možnih kandidatov za vodenje policije. Prav tako nas je zanimalo, kdaj bo objavljen javni natečaj za generalnega direktorja policije oziroma ali minister razmišlja, da bi predlagal podaljšanje Jušićevega začasnega vodenja še za pol leta. Po navedbah poznavalcev namreč postopek od objave javnega natečaja do imenovanja najvišjih uradnikov na položaju, torej tudi generalnega direktorja policije, traja okoli dva meseca, v času dopustov pa se lahko ta čas še podaljša.

Ministrstvi za notranje zadeve
Žiga Živulović jr./BOBO

Skop odgovor notranjega ministrstva

Odgovor ministrstva je bil kratek. “Spremembe in dopolnitve zakona o organiziranosti in delu v policiji so v pripravi, javnost bomo z njimi pravočasno seznanili,” so zapisali. Glede javnega natečaja za položaj generalnega direktorja policije pa so navedli, da bo ta “objavljen v rokih, ki bodo omogočali pravočasno izvedbo vseh postopkov”.

A očitno ministrstvo z objavo javnega natečaja za generalnega direktorja policije zavlačuje. Da je to v nasprotju z zakonodajo, je profesor na ljubljanski pravni fakulteti dr. Rajko Pirnat za TV Slovenija izpostavil že pred tremi meseci, ko je Poklukar napovedal, da bodo pred objavo razpisa spremenili zakonske pogoje za zasedbo tega mesta. “Vršilstvo dolžnosti je institut, ki naj se uporablja samo v skrajnem primeru. To je izjema od ureditve natečaja, ki je celo ustavno predpisan. Gotovo je to silno neustrezna situacija in kaže na to, kako poskuša politika obvladovati policijo prav prek generalnega direktorja,” je dejal Pirnat. Dodal je še, da je neizvrševanje veljavne zakonodaje z izgovorom, da bo zakon spremenjen, nedopustno. “Razpis je treba objaviti takoj, kajti vršilec dolžnosti se imenuje za čas od objave oziroma začetka postopka razpisa do imenovanja generalnega direktorja,” je poudaril Pirnat.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Ta teden bo sicer minilo že leto dni, odkar policijo vodi vršilec dolžnosti. Najprej je bil to skoraj devet mesecev Boštjan Lindav, saj predsednik vlade Robert Golob njegovega imenovanja za polni mandat ni želel uvrstiti na sejo vlade in mu je ministrska ekipa nato podaljšala vedejevstvo. Kot smo poročali, so Lindava po tem, ko je začasno vodenje policije prevzel Jušić, preselili na policijsko postajo v Škofji Loki. Na vprašanje, kakšne so trenutne zadolžitve Boštjana Lindava, so nam na policiji odgovorili, da je poleg nalog, ki izhajajo iz njegovega delovnega mesta višjega policijskega svetnika v vodstvu generalne policijske uprave, zadolžen še za področje odkrivanja in preiskovanja kriminalitete. “Zaradi izkušenj in znanja bo njegova pomoč izjemno dobrodošla,” so dodali.

Naši viri pa pravijo, da so Lindava po novem vključili v pripravo nekakšnega akcijskega programa za izboljšanje preiskovanja premoženjske kriminalitete, zlasti vlomov, in da se zgodba z njegovim “odpisom” ponavlja. Kot poudarjajo, je namreč preiskovanje premoženjskih kaznivih dejanj kot prioriteto policije izpostavil že generalni direktor policije v prejšnjem mandatu Anton Olaj, posebna skupina pa je akcijski program na tem področju tedaj tudi spisala. Na sestanek takratne skupine je bil po tem,  ko je bil na začetku tretje vlade Janeza Janše razrešen s čela kriminalistične policije in “kazensko” premeščen v Tacen, saj ni bil po volji tedanjih vladajočih, po navedbah naših sogovornikov povabljen tudi Boštjan Lindav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje