Objavljen razpis za veleposlanika v Washingtonu in spremenjen razpis za Moskvo

Slovenija 18. Okt 202216:46 2 komentarja
Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

Po avgustovskem internem razpisu za 16 vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev so na zunanjem ministrstvu sedaj objavili še razpis za veleposlaniško mesto v Washingtonu in za generalnega konzula v Milanu ter spremenili razpis za veleposlanika v Moskvi.

Na zunanjem ministrstvu (MZZ) so objavili interni razpis za tri vodje diplomatskih in konzularnih predstavništev. Med njimi je mesto veleposlanika v Washingtonu, s katerega je bil konec septembra odpoklican Tone Kajzer. Aktualna vlada se je za Kajzerjev odpoklic odločila, ker je  z nepooblaščenim posredovanjem depeše ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši po njenem prepričanju kršil zakon o zunanjih zadevah. Zaradi tega odpoklica je sicer SDS zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon vložila interpelacijo.

Na vprašanje, katero delovno mesto trenutno zaseda Kajzer oziroma katere naloge opravlja po odpoklicu z veleposlaniškega mesta, so nam na MZZ konec prejšnjega tedna odgovorili, da je  “po zaključku mandata na veleposlaništvu v Washingtonu zaprosil za koriščenje letnega dopusta in trenutno ne opravlja nobenih nalog v ministrstvu za zunanje zadeve”.

Med tokratnimi razpisi, za katere se rok za prijavo izteče 2. novembra, je objavljeno tudi mesto generalnega konzula v Milanu. Na ta položaj je Janševa vlada dan pred imenovanjem Golobove ministrske ekipe imenovala vodjo službe MZZ za strateške komunikacije Natašo Kos, a je ta kasneje od kandidature iz osebnih razlogov odstopila. Zato je vlada prejšnji teden sklenila, da sklep o njenem imenovanju preneha veljati.

Mesto veleposlanika v Moskvi je bilo razpisano pred dvema mescema, razpis pa je sedaj spremenjen – črtan naj bi bil pogoj, da kandidat obvlada ruski jezik. Iz tega je mogoče sklepati, da je zanimanje za to veleposlaniško mesto majhno oziroma da so želeli omogočiti, da se prijavijo tudi tisti diplomati, ki ruskega jezika ne govorijo.

Poleg položaja veleposlanika v Moskvi je avgustovski razpis vseboval še 15 mest vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev, in sicer veleposlaniška mesta v Ankari, Brasilii, Buenos Airesu, Bukarešti, Kijevu, Podgorici, Skopju, Teheranu, Tokiu, Vatikanu in položaj veleposlanika na Portugalskem, ki ima sedež v Ljubljani. Na seznamu sta bili še mesti vodje stalnega predstavništva pri zvezi Nato v Bruslju in vodje stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu ter položaja generalnega konzula v Celovcu in v Monoštru. Kot smo poročali, pa bodo več vodjem diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bi se sicer morali v domovino vrniti prihodnje leto, mandat v tujini podaljšali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje