Objavljen seznam najbolje plačanih med epidemijo, razkritje zahtevalo sodišče

Slovenija 04. Apr 202417:18 1 komentar
Ukc Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

Portal Necenzurirano je objavil poimenski seznam najbolje plačanih zdravnikov v UKC Ljubljana na vrhuncu epidemije decembra 2020. Razkritje podatkov je po skoraj treh letih od prve zahteve odredilo upravno sodišče. Plače nekaterih posameznikov z dodatki znašajo tudi več kot 20 tisoč evrov.

Na portalu Necenzurirano so poimenski seznam plač od UKC Ljubljana poskušali pridobiti že v začetku leta 2021, a neuspešno. Urad informacijskega pooblaščenca je aprila 2021 ugodil njihovi zahtevi, a so v ljubljanskem kliničnem centru odločitev urada izpodbijali s tožbo. Zdaj pa je razkritje teh podatkov – več kot tri leta po prvotni zahtevi – zahtevalo upravno sodišče.

Decembra 2020 je bila epidemija covida na vrhuncu, takrat pa so zaposleni v UKC Ljubljana prejeli rekordne zneske. Po podatkih, ki so jih pridobili na Necenzurirano, so jim razdelili 33 milijonov evrov, od tega je za dodatke šlo 12,5 milijona evrov.

Med desetimi najbolje plačanimi zdravniki je največ zdravnikov iz klinike za infekcijske bolezni, in sicer šest, ter po dva iz interne in kirurške klinike.

Seznam najbolje plačanih zaposlenih v UKC Ljubljana decembra 2020
Foto: UKC Ljubljana

Na vrhu seznama je infektologinja Tadeja Kotar, ki je v decembru 2020 ob redni plači prejela še skoraj 12.500 evrov covid dodatka in 11.200 evrov dodatka za nadurno delo.

Na seznamu je sicer pet zdravnikov, ki so tisti mesec prejeli več kot 20.000 evrov bruto, 38 zdravnikov pa je prejelo več kot 15.000 evrov – med njimi tudi Mateja Logar, ki je bila med epidemijo zelo izpostavljena, ko je prevzela vodenje vladne svetovalne skupine za covid-19.

Na petem mestu najbolje plačanih zdravnikov je član glavnega odbora zdravniškega sindikata Fides Gregor Zemljič, ki sodeluje v skupini za pogajanja z vlado o dvigu plač. Decembra 2020 je kardiolog na interni kliniki prejel skoraj 21.000 evrov bruto skupaj z dodatki za nadurno delo, za stalno pripravljenost in za epidemijo covida-19.

Kot še piše Necenzurirano, sta med najbolje plačanimi še dva sedanja člana glavnega odbora Fidesa, in sicer anesteziologija Anita Mrvar Brečko (dobrih 14.000 evrov bruto) in urgentni radiolog Milenko Stanković. Ta je decembra prejel 13.400 evrov bruto, od tega približno 4.000 evrov dodatka za covid oziroma stalno pripravljenost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje