Policija o zamaskirancih: Na videz nevarni mladostniki ne zagotavljajo reda

Slovenija 27. Maj 202412:45 > 13:20 17 komentarjev

Potem ko je samooklicana Slovenska obrambna straža objavila video, v katerem zamaskirani neznanci z neonacističnimi simboli moškega, ki ga predstavijo kot migranta, privežejo na drog in mu okoli vratu zavežejo vozel, je direktor ljubljanske policijske uprave Tomislav Omejec na današnji novinarski konferenci dejal, da prijav domnevnih žrtev za zdaj niso prejeli. So pa ugotovili identiteto nekaterih članov omenjene skupine. Gre za mlajše osebe, ki jih je policija v preteklosti že obravnavala. "Skupina mladostnikov, ki daje videz nevarnosti, zagotovo ne more in ne zagotavlja nikakršnega reda in občutka varnosti," je dejal Omejec.

Policija posnetek, ki ga je na Instagramovem profilu objavila samooklicana Slovenska obrambna straža (SOS), zaradi elementov kaznivega dejanja in spodbujanja sovraštva še vedno preiskuje.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomislav Omejec, prijave domnevnih oziroma potencialnih žrtev policija do zdaj še ni prejela. Tudi s pomočjo občanov, ki so policistom posredovali podatke o skupini, je policiji uspelo ugotoviti identiteto nekaterih njenih članov. Gre za mlajše ljudi v zgodnjih 20. letih, ki so bili v preteklosti že obravnavani v policijskih postopkih. Neuradno zaradi nasilništva in tatvin. “Gre za skupino, ki je s svojim videzom vzbujala strah, nelagodje in vznemirjenost pri ljudeh. Kot je razvidno s posnetkov, s svojim vedenjem in videzom vzbujajo občutek, da gre za neko uniformirano skupino, ki bo izvajala nasilna dejanja. Skupina mladostnikov, ki daje videz nevarnosti, zagotovo ne more in ne zagotavlja nikakršnega reda in občutka varnosti,” je dodal Omejec.

Direktor ljubljanske policijske uprave je ob tem opozoril, da t. i. vaške straže “varde” ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge policije, predstavljajo varnostno tveganje. “Negativno vplivajo na občutek varnosti, čeprav ne predstavljajo vedno kaznivega dejanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj pa se, ko so ti elementi prepoznani, obravnava strožje.” je dejal. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je po Omejčevih besedah nesprejemljivo in vzbuja strah ter nelagodje predvsem pri lokalnem prebivalstvu. “Škodijo občutku varnosti v lokalnem okolju in vzbujajo nezaupanje v preiskovalne organe in organe pregona pri potencialnih žrtvah kaznivih ravnanj,” je dodal.

Policija: Vaške straže skrbno spremljamo

Prav iz tega razloga v policiji izrecno nasprotujejo njihovemu ustanavljanju, njihovo delovanje pa, tako direktor PU Ljubljana, skrbno spremljajo, prilagajajo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojajo morebitna odklonska ravnanja.

Spomnimo: v videu je videti zamaskirane neznance, ki trdijo, da je “vlada v državo spustila horde migrantov, ki tukaj delajo, kar hočejo”. Ob tem napovedo, da je zdaj “čas, da jih ustavijo sami”. Glas osebe, ki govori, je spremenjen s pomočjo tehnologije. Sledi nekaj posnetkov teh oseb, ki v oblačilih, značilnih za neonaciste, hodijo po središču Ljubljane. V videoposnetku je videti tudi moškega, ki ga privežejo na drog, in moškega, ki mu dajo vozel okoli vratu, majico čez glavo, v rokah pa ta drži papir z besedo “remigracija”.

“Vsako zbiranje, organiziranje, izražanje nestrpnosti ali sovraštva na način, kot je prikazano v okviru te vsebine, je nesprejemljivo in vsebuje elemente kaznivih dejanj,” je pred več kot tednom dejal policijski inšpektor Ludvik Kastelic, ob tem pa pozval vse, ki bi imeli o nastanku oziroma o vsebini videoposnetka kakršnekoli informacije, naj policijo o tem obvestijo.

A v vmesnem času sta bila na YouTubu objavljena dva nova posnetka, natančneje intervjuja z enim od članov Slovenske obrambne straže. V obeh zamaskiran moški pojasnjuje, zakaj so skupino ustanovili, kaj je njihov namen, komentira tudi poteze vlade, na primer odstranitev žice na meji. V enem od intervjujev med drugim sodelujeta poslanec SDS Branko Grims in Zala Klopčič, podpredsednica Slovenske demokratske mladine. Oba posnetka sta zbrala na tisoče ogledov.

“Občani naj obvestijo policijo”

Sicer pa je na današnji novinarski konferenci direktor PU Ljubljana Tomislav Omejec poudaril, da je prestolnica relativno varno mesto, število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana pa da je letos za osem odstotkov manjše kot v letu prej. “Torej se stanje kriminalitete ne povečuje, kot se želi v javnosti pogosto prikazati,” je pojasnil.

Poudaril je še, da na spremenjene trende kriminalitete v policiji odreagirajo na več načinov; izvajajo poostrene nadzore, krepijo sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, mestnim redarstvom, tožilstvom in drugimi deležniki. “S tem razlogom smo na PU Ljubljana, poleg vseh rednih oblik dela, ustanovili posebno delovno skupino policistov, s katero zagotavljamo še večjo prisotnost na terenu, predvsem z namenom preprečevanja in uspešnejšo obravnavo t. i. splošne kriminalitete,” je pojasnil Omejec.

Policisti delovne skupine na kriminalnih žariščih na podlagi izdelanih analiz izvajajo aktivnosti, s čimer sproti spremljajo gibanje kriminalitete in se odzivajo na pojav dogodkov. “S tem uspešno preiskujemo tako imenovano ulično in drugo premoženjsko kriminaliteto, kamor spadajo ropi, drzne tatvine, prodaja drog in ostala kazniva dejanja na javnem kraju,” je dodal.

Tomislav Omejec
Foto: Jan Gregorc/N1

Na PU Ljubljana se po pojasnilih direktorja zavedajo varnostnih tveganj s področja migracij in koncentracije prosilcev za mednarodno zaščito v lokalnih okoljih. “V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča in železniški postaji v Ljubljani in Logatcu, zagotavljamo opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na podlagi te načrtujemo ukrepe za zagotavljanje varnosti, s tem pa tudi preprečujemo kazniva dejanja oziroma jih hitreje uspešno preiskujemo,” je pojasnil Omejec.

Organizacijska enota in delovna skupina analizirata, načrtujeta in izvajata naloge, ki so povezane z obravnavo tihotapcev. Kot je poudaril direktor PU Ljubljana, je mednarodno policijsko sodelovanje okrepljeno ravno z namenom izmenjave podatkov o morebitnih varnostnih tveganjih. Slovenska policija operativno zanimive podatke zagotavlja kot tudi koristi za izvajanje ustreznih ukrepov.

“Ni razloga za vaške straže”

“Kazalniki varnosti kot tudi prilagojene metode dela zagotavljajo, da ni razloga za kakršnokoli organiziranje t. i. vaških straž ali SOS skupin. Se pa zavedamo pomembnosti tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katero zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Aktivno sodelujemo v lokalnih iniciativah, v varnostnem svetu občin ter z uradom za oskrbo in integracijo,” je dodal.

V policiji podpirajo samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj in neobičajnega dogajanja v njihovi bližini ter tesno sodelovanje s policijo. “Občane pozivamo, da ob zaznavi kakršnihkoli ravnanj in oseb nemudoma obvestijo policijo na številko 113 oziroma se zglasijo na najbližji policijski postaji, lahko pa pokličejo na anonimno telefonsko številko 080 12 00,” je še na novinarski konferenci še povedal direktor PU Ljubljana Tomislav Omejec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje