Svetlana Makarovič vesela, da jo RTVS in Možina tožita, poravnavo zavrnila

Slovenija 27. Maj 202414:22 34 komentarjev
Svetlana Makarovič
Borut Živulovič/BOBO

Sodišče je zagovor Svetlane Makarovič zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na jesen. Makarovič je v izjavi za medije dejala, da je vesela tožbe, in zavrača opravičilo ter poravnavo.

Umetnica Svetlana Makarovič bi se morala danes na okrožnem sodišču v Ljubljani zagovarjati zaradi satirične pesmi Utrip laži, ki jo je decembra 2021 recitirala na enem od protivladnih protestov v prestolnici. Tožbo sta vložila RTV Slovenija in novinar Jože Možina, a je sodišče obravnavo zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na jesen.

Za danes sklicani prvi narok za glavno obravnavo je tako predviden 12. septembra, sta se strinjali nasprotni strani po tem, ko jima sodne poravnave ni uspelo doseči.

RTV Slovenija in Možina pesnico tožita za 2.000 evrov odškodnine, ker je po njunem mnenju prekoračila pravico do časti in dobrega imena s tem, ko je v omenjeni pesmi Možino med drugim primerjala s poklicnim lažnivcem, hlapcem vlade in izdajalcem.

Makarovič je zavrnila, da bi se opravičila zaradi pesmi, prvi narok pa je sodnica Katarina Kumar preložila iz procesnih razlogov, ker je tožeča stran prepozno vložila pripravljalno vlogo.

V izjavi za medije je Makarovič dejala, da ne bo pristala na nobeno poravnavo ali opravičilo, da pa je vesela tožbe. Dejala je tudi, da je danes še dodatno ponosna na pesem, ki “je odlično napisana in gre za politično satiro, ki je mednarodno zaščitena”. Kot povod zanjo je navedla “teror prejšnje vlade, ki je bil izrazito desničarski in profašistični”. S pripeto rdečo zvezdo, ki danes po njenem mnenju ni ne strankarski in ne politični, ampak moralni simbol, je obenem povabila na svoj tradicionalni koncert Nosil bom rdečo zvezdo 4. junija na Kongresnem trgu.

Odvetnika Žiga Podobnik in Sanja Brezinščak, ki zastopata nasprotno stran, pa sta v izjavi pojasnila, da so tožbo vložili, ker pesem po oceni tožnikov presega satiro oziroma sploh ni satira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje