Oblak saharskega prahu viden iz vesolja

Slovenija 22. Jun 202317:30 0 komentarjev
Copernicus

Oblak saharskega prahu, ki je v zadnjih dneh zajel del Evrope, je viden tudi iz vesolja. Danes in v petek lahko zaradi puščavskega peska po vsej Sloveniji pričakujemo višje ravni delcev PM10, opozarjajo na agenciji za okolje.

Zaradi oblaka saharskega prahu, ki je zajel del Evrope, lahko danes in v petek pričakujemo višje ravni delcev PM10, opozarjajo na agenciji za okolje.

S prihodom hladne fronte, ki bo Slovenijo dosegla v petek, se bodo ravni teh delcev zmanjšale.

Eden od satelitov Copernicus, programa Evropske unije za opazovanje Zemlje, je pred dnevi posnel oblak puščavskega prahu, ki prekriva del italijanskega polotoka (na fotografiji zgoraj). Ponekod se nebo lahko obarva rumenkasto.

V teh dneh so zaradi visokih temperatur visoke tudi vrednosti ozona. V Kopru je bila vrednost ozona prvič danes presežena ob 12. uri. Urna vrednost ozona je bila 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 146 mikrogramov na kubični meter.

Na Otlica v Trnovskem gozdu so presežne vrednosti zabeležili ob 15. uri, urna vrednost ozona je bila 182 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 148 mikrogramov na kubični meter. V Novi Gorici je bilo preseganje zabeleženo ob 16. uri. Urna vrednost ozona je bila 186 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 151 mikrogramov na kubični meter.

Čez dan se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato na agenciji za okolje priporoča sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani agencije in da se na podlagi teh prilagodijo aktivnosti na prostem.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. “Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še celo popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti,” napovedujejo na agenciji za okolje.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona. Tudi te vrednosti se bodo s prihodom hladne fronte vrnile v normalo.

Po napovedih meteorologov bo prehod hladne fronte precej buren. V petek lahko pričakujemo močnejše nevihte, pada lahko tudi toča. Kje in v katerem delu dneva meteorologi pričakujejo nevihte, je v N1 STUDIO pojasnil Blaž Šter z agencije za okolje.

Oddajo si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!