Prihajajo močna neurja: meteorolog pojasnil, kje in kdaj bo najhuje

N1 video 21. Jun 202314:59 1 komentar
Dež nevihta vreme narava neurje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ob vročem začetku koledarskega poletja je agencija za okolje opozorila na možnost zelo močnih neurij z debelo točo. Sprva je sicer kazalo zgolj na kakšno vročinsko nevihto, danes pa so prižgali oranžno opozorilo. Kaj se je torej spremenilo, kaj točno pričakujejo meteorologi, kdaj in kateri deli Slovenije bodo najbolj na udaru?

Danes se začenja še koledarsko poletje, in to nam je po mokrem in oblačnem maju že takoj na hitro in kar pošteno podkurilo. Ponekod lahko pade tudi kak junijski vročinski rekord, vremenoslovci pa so nepričakovano že za danes prižgali opozorilo zaradi možnosti močnih neurij. Zelo buren naj bi bil tudi petkov prehod hladne fronte. Kaj vse nas čaka, je v N1 STUDIO pojasnil meteorolog agencije za okolje Blaž Šter.

“Ker bodo nastajale posamezne nevihte, pričakujemo, da bodo te bolj močne, saj bodo imele na voljo vso energijo v ozračju,” je povedal Šter. Na Arsu pričakujejo, da bodo današnja neurja najbolj prizadela severovzhod države, kamor naj bi pripotovala iz smeri Avstrije. Točne poti neviht ne morejo napovedati, obstaja pa tudi možnost, da bodo Slovenijo obšle.

Nevihte je nato znova mogoče pričakovati v petek, ob prehodu hladne fronte, ki bo po napovedih precej buren. Po Šterovih besedah lahko pride do razvoja močnih nevihtnih pišev, nastane pa lahko tudi toča. Kje in v katerem delu dneva meteorologi pričakujejo nevihte?

Po petkovem prehodu fronte bo vročina popustila, prihodnji teden bo verjetno vreme nekoliko nestanovitno. Junij bo sicer nadpovprečno topel, a ne tako vroč, kot je bil lansko leto. Bomo imeli zaradi obilnejših spomladanskih padavin manj težav s sušo in kakšna bosta julij in avgust?

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje