Obrambno ministrstvo o zahtevah vojaških sindikatov: iščemo optimalnejši način

Slovenija 30. Nov 202211:33 0 komentarjev
Slovenska vojska
Borut Zivulovic/BOBO

Na obrambnem ministrstvu so se odzvali na torkov poziv Sindikata vojakov Slovenije in Sindikata ministrstva za obrambo, naj pri vojaških stražah upoštevajo pravico zaposlenih do 12-urnega počitka, ki jim pripada ob 12-urnem delovniku. Kot so pojasnili, iščejo optimalnejši načina dela za vojake, da se hkrati ne bo povečalo varnostnega tveganja.

Na ministrstvu za obrambo so v odzivu za STA zapisali, da Slovenska vojska (SV) izvaja številne naloge, med njimi tudi varovanje objektov posebnega pomena, ki ga zagotavljajo s fizičnim, tehničnim in kombiniranim varovanjem, pri čemer obliko in način določijo glede na vrsto objekta, stopnjo ogroženosti in razpoložljiva sredstva, med njimi tudi kadrovska.

Načelnik generalštaba SV je izdal dopolnilo k direktivi o varovanju objektov ministrstva, ki od 2. decembra dalje za izvajanje fizičnega varovanja za večino varovanih objektov določa delo v 12-urnih izmenah, ki je že do zdaj bil uveljavljen na nekaterih objektih in doslej ni bil sporen. Podrobnejših podatkov o načinu izvajanja varovanja ne morejo pojasnjevati, saj ti niso javni, so še dodali.

Pojasnili so tudi, da v skladu z zakonom o obrambi pripadnika stalne sestave zaradi službenih potreb lahko začasno razporedijo na drugo ali nižje ovrednoteno delovno mesto ali na delo v drug kraj, in sicer za največ leto dni, bodo pa tudi naloge varovanja izvajali na način, da bodo glede na razpoložljive vire v čim večji mogoči meri upoštevali oddaljenost bivališča pripadnika od kraja izvajanja dela.

Sicer pa bo nespremenjen obseg nalog ob nenehnem zmanjševanju obsega SV po njihovem v prihodnje zahteval premislek o možnostih izvajanja vseh nalog iz zakona o obrambi.

Vojaška sindikata sta sicer poziv naslovila na obrambnega ministra Marjana Šarca in načelnika generalštaba generalmajorja Roberta Glavaša, potem ko sta od od članov prejela informacijo, da se z decembrom začenja fizično varovanje objektov SV v izmenah, na način 12-urnih izmen.

Pri tem naj bi vojakom odhode na lokacijo izvajanja del odrejali z lastnim vozilom s spremenjeno izjavo za povračilo prevoznih stroškov za prihod in odhod z dela, kar naj bi bilo po mnenju sindikatov nezakonito, saj naj bi zaposleni prejeli zgolj povračilo stroškov za prihod na delo in vrnitev domov.

Od pristojnih zato zahtevajo, naj pripadnikom zagotovijo, da z delom začnejo na lokaciji svojega običajnega delovnega mesta in se na varovanje objekta nato odpravijo s službenim vozilom. V praksi to lahko pomeni tudi, da bodo pripadniki skladno s potrebami odredbodajalca vsak dan opravljali delo na drugi lokaciji, sta še predlagala sindikata.

Ob tem sta opozorila še, da je zagotavljanje 12-urnega počitka med delovnikoma dolžnost delodajalca. Če ta počitek ne bo zagotovljen, sta sindikata v skrbeh, da se bo povečalo število prometnih nesreč, odgovornost zanje pa bosta nosil delodajalec in odredbodajalec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!