Donacija ZDA prispela v Slovenijo

Koronavirus 02. Jun 202111:58 > 13:55 0 komentarjev
zda donacija
Srdjan Živulovič/BOBO

V državnem logističnem centru Roje so pristojni prevzeli obsežno donacijo ZDA v skupni vrednosti dobrega četrt milijona evrov. Največja posamična materialna donacija Združenih držav obsega 15 bivalnih zabojnikov, štiri zabojnike in hladilni zabojnik za shranjevanje umrlih.

Predstavniki Združenih držav Amerike so Sloveniji predali donacijo za spopadanje z epidemijo koronavirusne bolezni. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, gre za največjo posamično donacijo materialnih sredstev letos.

Skupna vrednost donacije znaša 270.000 evrov in obsega 15 bivalnih zabojnikov, štiri sanitarne zabojnike in hladilni zabojnik za shranjevanje umrlih. Namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič je pojasnil, da hladilni zabojniki niso namenjeni zgolj za preminule. Prvotni namen je namreč shranjevanje cepiv.

“Ministrstvo za obrambo je odličen partner naših skupnih prizadevanj v boju proti covidu-19,” je v uvodu povedal predstavnik vojaškega atašeja ZDA v Sloveniji. Pojasnil je, da so skupaj z vodstvom Uprave za zaščito in reševanje RS prepoznali bistvene potrebe Slovenije za reševanje epidemioloških posledic.

Življenja rešujemo skupaj

“Danes je svet zelo drugačen od sveta, ki smo ga poznali še pred nekaj leti,” je uvodoma dejal Janez Žakelj, državni sekretar na ministrstvu za obrambo (Mors). Dodal je, da je bila pandemija eden največjih izzivov, s katerim so se soočili tako posamezniki kot države.

V nadaljevanju je pojasnil, da se v Sloveniji zavedamo pomena sodelovanja. Ob tem je izpostavil skupno blaginjo “življenja rešujemo skupaj”, s pomočjo katere želijo poskrbeti za dobrobit slehernega prebivalca Slovenije.

Na vprašanje, zakaj je med donacijami tudi zabojnik za umrle, je državni sekretar na ministrstvu za obrambo pojasnil, da so pri tem sledili oceni strokovnjakov.

“Kot rečeno, je bila pomoč dana na podlagi ocene naših strokovnjakov. Če bi se zgodilo poslabšanje, bi nam manjkala prav ta oprema,” je pojasnil Žakelj ter dodal, da sicer ne računamo na poslabšanje epidemioloških razmer.

Srdjan Živulovič/BOBO
zda donacija zda donacija
Srdjan Živulovič/BOBO
zda donacija zda donacija
Srdjan Živulovič/BOBO
zda donacija zda donacija
Srdjan Živulovič/BOBO
zda donacija zda donacija
Srdjan Živulovič/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!