Obsežna kriminalistična preiskava hitrih testov: ovadbe za 414 kaznivih dejanj

Slovenija 14. Jun 202313:25 7 komentarjev
Covid-19: testiranje na okužbo
Foto: Profimedia

Kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo, kjer so osumljeni trije zaposleni v enem od zdravstvenih ustanov v Novem mestu, ob tem pa še 176 osebe, ki so dobile covid potrdila, čeprav niso opravile testiranja. Kazniva dejanja so bila storjena med epidemijo koronavirusa in so povezana s hitrim testi, kriminalisti pa so podali kazenske ovadbe za 414 kaznivih dejanj.

Preiskava sektorja kriminalistične policije Novo mesto je obravnavala več kaznivih dejanj z gospodarske kriminalitete in korupcije, povezanih z zlorabami pri izvajanju hitrega antigenskega testiranja na covid-19 v eni od zdravstvenih ustanov v Novem mestu.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da so bila kazniva dejanja storjena v obdobju med marcem 2021 in januarjem 2022, ko so v državi veljali ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.

Kaznivih dejanj so osumljeni trije zaposleni v eni od zdravstvenih ustanov v Novem mesto, kjer so kot koncesionarji izvajali hitro testiranje na covid-19.

Osumljenih pa je bilo tudi 176 oseb, ki so v 662 primerih pridobitniki covid potrdil. Tako so brez izvedenega testiranja na covid izpolnjevali pogoj PCT.

Skupno so na okrožno državno tožilstvo podali kazenske ovadbe za skupno 411 kaznivih dejanj. Med drugim 106 kaznivih dejanj zlorabe položaja, 106 kaznivih dejanj ponareditve oziroma uničenja uradne listine, 176 kaznivih dejanj ponarejanja listin in 26 koruptivnih kaznivih dejanj, med katerimi so bila jemanje podkupnine, dajanje podkupnine, dajanje daril in prejemanje koristi.

Z obračunom neizvedenih hitrih antigenskih testiranj je bil državni proračun oškodovan za okoli 5.200 evrov.

“V primeru korupcijskih kaznivih dejanj so kazensko odgovorni tako dajalci kot prejemniki podkupnin,” so še dodali na novomeški policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje