Od danes nove cene bencina in dizla

Gospodarstvo 18. Jun 202406:59 2 komentarja
Cene goriva se bodo spremenile
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Opolnoči so se pocenila pogonska goriva. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,445 evra, za liter dizla pa 1,455 evra.

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se je opolnoči pocenila za 2,8 centa na 1,445 evra za liter.

Liter dizla se je pocenil za 0,8 centa na 1,455 evra, kurilno olje pa za en cent na 1,089 evra za liter. Te cene veljajo do vključno ponedeljka, 1. julija, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Vlada je novo uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov potrdila v četrtek. Ta interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh. Kljub drugačnim prvotnim informacijam pa ni spremenila najvišjih dovoljenih marž za gorivo, k čemur so jo pozvali naftni trgovci. Uredba, ki je bila v ponedeljek objavljena v uradnem listu, je začela veljati danes in bo veljala eno leto.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ter uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje