Od februarja v Mariboru na voljo prvo P+R parkirišče

Slovenija 27. Jan 202412:13
Parkirišče ob Koroški cesti v Mariboru
Foto: Marprom

V Mestni občini Maribor bodo parkirna mesta ob Koroški cesti na robu študentskega kampusa, ki so nedavno prešla v belo cono, od 1. februarja omogočala tudi uporabo po sistemu P+R (parkiraj in presedi). Tam bo tako možno koriščenje kombinacije parkirišča in mesečne vozovnice za mestni avtobusni promet.

Običajni možnosti urnega plačila in mesečnega najema samo parkirnega mesta sta namreč Mestna občina Maribor in podjetje Marprom nadgradila še s kombinacijo parkirišča in mesečne vozovnice za mestni avtobusni promet.

Cena kombiniranega najema parkirišča P+R je 49 evrov na mesec, kar vključuje tako neomejeno parkiranje kot uporabo mestnih avtobusov. Medtem strošek najema le parkirnega mesta znaša 30 evrov na mesec. Ob kombinirani uporabi tako doplačilo za mesečno vozovnico mestnega prometa znaša 19 evrov. Cena urne postavke na tem parkirišču je 0,60 evra, so sporočili z občine.

Za ureditev kombinirane vozovnice P+R ali samo najem parkirnega mesta je treba izpolniti obrazec, dostopen na spletni strani podjetja Marprom. Zatem ga je treba posredovati po e-pošti ali prinesti na glavno avtobusno postajo v pisarno mirujočega prometa ter tam podpisati najemno pogodbo.

Na omenjeni lokaciji na Koroški cesti je urejenih okoli 90 parkirnih mest v beli coni. Prej je bilo tu parkiranje brezplačno, od začetka januarja pa je plačljivo.

To bo zaenkrat edino P+R parkirišče v Mariboru. V preteklosti je bilo že nekaj pilotnih poskusov uvedbe takšnega sistema, nazadnje jeseni 2022 v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Več možnosti za P+R naj bi prinesla prenova sistema avtobusnih linij, ki je trenutno v javni razpravi.