Od kmeta do kupca: začenja se sledenje cen v prehranski verigi

Gospodarstvo 22. Jun 202314:19 3 komentarji
Trgovina
Foto: BOBO

Vlada je na seji sprejela predlog novele zakona o kmetijstvu, kjer bo po novem določeno spremljanje cen v celotni prehranski verigi. Ta ukrep je konec maja že napovedal premier Robert Golob.

Posledice pandemije in vojne v Ukrajini so močno vplivale in še vplivajo na svetovno gospodarstvo kot tudi na delovanje prehranske verige od kmeta do kupca, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

“Naš cilj je, da se kot država hitro in učinkovito odzivamo na takšne dejavnike. Vzpostavili smo zbiranje in spremljanje podatkov od kmeta do kupca. Tako bomo lahko pomagali sektorjem v težavah oziroma sektorje še dodatno spodbujali,” je dejala. Tak ukrep je sicer že konec maja napovedal premier Robert Golob.

Pomembni element prehranske varnosti je namreč cenovna dostopnost hrane za potrošnike, je poudarila Šinko. Zakon o kmetijstvu prinaša dve ključni spremembi. Pristojnost za spremljanje cen kmetijskih in živilskih proizvodov se prenaša z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za kmetijstvo. S spremembo zakona se določa pravna podlaga za zbiranje in analiziranje podatkov o ceni, količini in poreklu v verigi preskrbe s hrano.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo zbirala odkupne in prodajne cene na enoto, odkupne in prodajne cene količine ter podatke o poreklu proizvodov. V nadzor bodo vključeni inšpekcijski organi, in sicer inšpektorat za kmetijstvo pri pridelovalcih, uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri predelovalcih in posrednikih, ter tržna inšpekcija pri trgovcih.

Druga sprememba se nanaša na ohranjanje ter razvoj kmetijstva v zamejstvu. Z njo se ureja pravna podlaga za financiranje kmetijske dejavnosti Slovencev v zamejstvu. Financiranje kmetijskih organizacij se bo izvajalo na podlagi letnih programov dela. Zakon predvideva tudi komisijo za izbor organizacij in komisijo za predlog letnih programov dela, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva in urad za zamejce po svetu.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje