Od nekdanjega ministra do bivšega šefa Sove: kdo želi postati prvi operativec SD

Slovenija 20. Mar 202419:46 0 komentarjev
SD
Foto: Borut Živulović/Bobo

V tekmo za vodenje Socialnih demokratov so se podali Jani Prednik, Tadej Beočanin in Milan Brglez. Za mesto podpredsednika stranke se bo na prihajajočem kongresu stranke potegovalo sedem kandidatk in šest kandidatov, za glavnega tajnika stranke pa pet kandidatov, med katerimi najdemo tudi nekdanjega ministra za kulturo, župana Jesenic in nekdanjega direktorja Sove.

Soglasje za kandidaturo za predsednika stranke Socialnih demokratov (SD) so, kot smo že poročali, podali trije kandidati, in sicer vodja poslanske skupine SD in podpredsednik stranke Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in župan Ajdovščine Tadej Beočanin.

Kongres skladno s statutom voli tudi dve podpredsednici in dva podpredsednika stranke. Za mesto podpredsednice stranke se bo potegovalo sedem kandidatk, in sicer podžupanja občine Velenje Aleksandra Vasiljevič, ministrica za pravosodje Andreja Katič, poslanki Bojana Muršič in Meira Hot, sicer tudi sedanja podpredsednica stranke, Elizabeta Koštric, Jerneja Kreuh in Mirjana Ribič.

Za mesto podpredsednika stranke pa je soglasje dalo šest kandidatov, in sicer župan Tolmina Alen Červ, poslanec Damijan Zrim, strokovni sodelavec poslanske skupine SD Gorazd Prah, direktor krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic, predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek in evropski poslanec ter sedanji podpredsednik Matjaž Nemec.

Soglasje h kandidaturi za glavnega tajnika SD so podali nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, župan Jesenic Peter Bohinec, nekdanji šef Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjan Selan, vodja kabineta pravosodne ministrice Katič Živa Živkovič in Martin Rudnik. Za to glavno operativno funkcijo v stranki je bilo sicer evidentiranih kar 42 kandidatov in kandidatk.

“Velik odziv članstva SD v procesu evidentiranja in vseh, ki so podali soglasje za kandidaturo na 15. Kongresu SD, je znak organiziranega, motiviranega in aktivnega članstva, ki želi odprto, javno in kritično soočenje mnenj, vizij ter pogledov na vlogo, položaj in delo Socialnih demokratov v prihodnosti,” so ob tem zapisali v stranki.

Kaj napovedujejo kandidati za predsednika stranke?

Prednik je ob začetku tekme za stolček na čelu SD povedal, da bo od tega trenutka za stranko bistveno “vsebinsko pozicioniranje”. “Tudi jaz seveda vidim stranko kot tvorni del koalicije. Z dosedanjim delom smo to nalogo opravljali in tako bo tudi naprej,” je zatrdil.

Si pa želi generacijskega preskoka znotraj SD in pomladitve ekipe. “Ta želja pri meni seveda ni nova, to sem zagovarjal že pred leti in mislim, da lahko naredimo ta generacijski premik in ljudem pokažemo, da imamo v socialni demokraciji ogromno potencialnih politikov mlajših generacij,” je pojasnil Prednik. Koga bi si želel videti v najožji ekipi, sicer še ne razkriva. Kot je poudaril, so posamezniki na vodstvenih funkcijah SD nanje voljeni individualno, mandat jim podelijo delegati na kongresu.

Jani Prednik
Jani Prednik (Foto: Denis Sadiković/N1)

O tem, v kakšni kondiciji se stranka po aferi sodna stavba podaja nanj, pa je ocenil, da bi morda lahko bili vzgled tudi nekaterim drugim strankam v zgodovini. “Reagirali smo tudi z izrednim kongresom, volili bomo celotno novo vodstvo. To se nam je kot stranki zdelo edino higienično in prav, da ljudem pokažemo, da znamo opraviti samorefleksijo in da bodo člani odločili, kdo bo njihov nov lider,” je poudaril.

V primeru zmage sicer za zdaj Prednik sprememb v ministrski ekipi ne napoveduje. Ocenjuje, da vsi štirje ministri iz vrst SD dobro opravljajo svoje delo in izpolnjujejo cilje v koalicijski pogodbi, zato kadrovskih rošad v bodoče ne pričakuje.

Ob tem se je aktualni predsednici stranke Tanji Fajon zahvalil za njeno delo na čelu stranke. Ocenil je, da je stranko v težkih okoliščinah vodila po svojih najboljših močeh. Sam jo je sicer leta 2020 neuspešno, a vendarle s skoraj tretjinsko podporo delegatov izzval za predsedniško mesto. Tik pred zadnjim kongresom, oktobra 2022, pa se je odločil, da soglasja ne bo podal. Prednik je pozdravil, da se tokrat za mesto na čelu SD poteguje več kandidatov, saj to po njegovem mnenju kaže, da ima SD “dolgo klop” za vse funkcije v stranki. “Vsi trije imamo enake možnosti za uspeh, odločilo bo članstvo,” je še sklenil.

Tadej Beočanin
Tadej Beočanin (Foto: Samo Trebižan)

Glede svoje možnosti za uspeh je suveren tudi župan Ajdovščine Beočanin. Kot je dejal, se je v kandidaturo podal predvsem v veliki želji, da socialno demokracijo pripeljejo do točke, ki ji pripada. “Prepričan sem, da naši programi sežejo bistveno višje in da lahko z energijo in izkušnjami, ki jih lahko ponudim, socialni demokraciji vrnemo to mesto,” je poudaril.

Priznava sicer, da je stranka “nekoliko ranjena”, a je optimističen, da se bo “ta rana zelo hitro zacelila”. Ocenjuje, da je afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski močno aktivirala članstvo SD, na čemer velja tudi graditi. “Stranka je zelo povezana, želimo si ponovnega vzpona socialne demokracije. Verjamem, da nam bo to s sodelovanjem in energijo, ki se je nabrala v zadnjih mesecih, tudi uspelo,” je prepričan. V preteklosti je namreč sam najbolj pogrešal učinkovitost pri izvajanju strankarskih politik in doseganja zadanih rezultatov.

Tudi Beočanin v primeru izvolitve ne napoveduje sprememb v ministrski ekipi. Kot je spomnil, so mu volivci na zadnjih lokalnih volitvah zaupali poln mandat za vodenje ajdovske občine in tej odgovornosti ne namerava pobegniti.

Milan Brglez
Milan Brglez. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Doslej še edini znani protikandidat Prednika in Beočanina, Brglez, medtem svoje odločitve za kandidaturo še ne komentira, to naj bi storil v prihodnjih dneh. Ob odločitvi za kandidaturo je sicer zapisal, da se je za ta korak odločil po pogovoru s številnimi člani in lokalnimi odbori stranke.

Kdo so preostali kandidati in kandidatke na kongresu?

Za člane predsedstva SD: Aleksander Ristič, Bogdan Česnik, Boris Pirc, Boštjan Rupnik, Branko Gabrovec, Damjan Bogdan, Dejan Karba, Dejan Tulimirovič, Dejan Židan, Denis Sarkič, Dimitrij Amon, Drago Banović, Dušan Olaj, Franci Koražija, Fredi Ferčec, Goran Blaško, Jadranko Školnik, Jaka Šilak, Jan Verovšek, Jani Jančec, Jernej Štromajer, Jure Macuh, Jurij Šumečnik, Leonid Danilovič, Marko Butinar, Marko Koprivc, Marko Repnik, Marko Sjekloča, Matjaž Špat, Miha Kovačič, Miha Zupan, Miloš Rusič, Nenad Lauko, Peter Dermol, Primož Brvar, Samer Khalil, Sašo Kogovšek, Sebastjan Zbičajnik, Srečko Štagar, Timi Gomboc, Tomaž Godec, Tomaž Horvat, Tomaž Režun, Uroš Jauševec, Uroš Prikl, Valter Vodopivec, Vid Jereb, Vladimir Komljenovič, Zlatan Fafulič, Zoran Grubišić, Žak Gajšak, Žan Logar, Željko Cigler.

Za članice predsedstva SD: Aleksandra Matjac, Alenka Bajrami, Alenka Iskra, Breda Pečan, Damjana Karlo, Ganimet Shala, Jadranka Šturm Kocjan, Jolanda Lašič, Ljubica Jelušič, Martina Rauter, Martina Strniša, Mija Javornik, Mira Ključanin, Mojca Kleva Kekuš, Nastja Trajkovič, Natalija Jamnik, Nataša Bombač, Nataša Šerbec, Neva Grašič, Nika Sirk, Nuška Gajšek, Olga Vodušek, Petra Culetto, Snežana Brus, Sonja Lokar, Tanja Fajon, Tjaša Žgavec Tripkovič, Viktorija Štiglic, Zdravka Vasiljevič Radonić, Živa Vidmar.

Za predsednika nadzornega odbora SD so podali soglasje Bogdan Čepič, Irena Kuntarič Hribar in Tadej Ekart, za člane NO Aleš Čertalič, Anže Sovinc, Bojan Perič, Boris Makoter, Damijan Bartolj, Danilo Tomšič, Dušan Fras, Dušan Sterle, Eva Košuljandić, Franc Florjančič, Igor Plestenjak, Katja Tomić Pintar, Luka Rotar, Luka Vučko, Majda Ivnik, Mateja Pilko, Miha Božiček, Mojca Cvetek, Nataša Kajba Gorjup, Nejc Škoberne, Petar Potkonjak, Primož Terplan, Robert Krajnc, Sonja Kramar, Stanislav Rijavec, Tamara Črnko, Valentin Bartol, Zlatko Božič, Zvonko Keržan, Žan Ferk.

Predlog kandidatne liste bo še ta teden potrdilo tudi predsedstvo SD ter ga nato poslalo v razpravo članstvu.

V tednih pred kongresom se bo po Sloveniji zvrstilo več predkongresnih dogodkov, na katerih se bodo predstavili kandidati in kandidatke za funkcije ter organe stranke. Prvi dogodek bo že v četrtek v Vipavskem križu, nato pa bodo sledile še predkongresne razprave v Velenju, Mariboru, Kranju, Ljubljani, Ptuju in Novem mestu, napovedujejo v stranki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!