Minister Bešič Loredan: Ne poteka razgradnja slovenskega zdravstva

Slovenija 17. Feb 202322:34 4 komentarji
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulovič jr./BOBO

Člani odbora DZ za zdravstvo so na nujni seji na pobudo poslancev NSi razpravljali o stanju investicij v slovenskem zdravstvu in se seznanili s časovnico načrtovanih investicij, ki so jo predstavili predstavniki ministrstva za zdravje. Predlogov sklepov poslancev NSi člani odbora niso sprejeli, so pa potrdili sklepa koalicijskih poslancev.

Izredno sejo odbora so predlagali v NSi, po besedah poslanke NSi Ive Dimic zato, ker si želijo pojasnil pristojnih glede stanja investicij v slovenskem zdravstvu.

Izvedba nekaterih investicij v zdravstvu je ogrožena, pod vprašanjem je tudi črpanje dela evropskih sredstev in načrta za okrevanje in odpornost, je poudarila.

Spomnila je na septembra 2021 sprejet zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon je za investicije predvidel okoli dve milijardi evrov, in ne sme ostati zgolj mrtva točka na papirju, je dejala.

V NSi so odboru predlagali sprejem petih sklepov, med drugim da odbor pozove ministrstvo za zdravje k pripravi časovnice načrtovanih investicij v zdravstvu skupaj z viri financiranja in z njo seznani odbor. Prav tako so predlagali poziv ministrstvu, naj poskrbi za učinkovito črpanje evropskih sredstev, aktivno pristopi k izgradnji negovalnih domov in dodatnih kapacitet na področju onkologije, pa tudi k investicijam na področju izobraževanja zdravstvenega kadra ter da v 60 dneh pripravi razpis za sofinanciranje projektov na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. A sklepi NSi s štirimi glasovi za in 10 proti niso bili sprejeti.

Preberite še: Razčiščevanje ministra in zdravstvene blagajne, ki ostajata na bojni nogi

Zdravnike bi bolj vključili v izobraževalni proces

So pa člani odbora z 11 glasovi za in nobenim proti sprejeli sklep, da so se seznanili s časovnico načrtovanih investicij v zdravstvu skupaj z viri financiranja, vključno s stanjem črpanja evropskih sredstev, ki so na voljo za investicije v zdravstvo ter aktivnostmi sofinanciranja investicijskih projektov primarne zdravstvene dejavnosti, ki jo je predstavilo ministrstvo za zdravje. Ob tem so ministrstvo za visoko šolstvo na predlog koalicijskih poslancev pozvali, naj pripravi predloge ukrepov, časovnico in nosilca ukrepa za povečanje števila vpisnih mest za študij farmacije, medicine in dentalne medicine. Predlagajo tudi optimizacijo uporabe prostorov drugih izobraževalnih ustanov in drugih regionalnih bolnišnic ter povečanje vključenosti zdravnikov v pedagoški proces od prihodnjega študijskega leta.

Srdjan Zivulovic/BOBO

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na seji odbora poudaril, da ne poteka razgradnja slovenskega zdravstvenega sistema, pač pa se je naše zdravstvo, tako kot sistemi drugih držav EU in sveta, znašlo v krizi po pandemiji covida-19, ki jo zaznamuje pomanjkanje kadra.

Zvonko Černač (SDS) je izpostavil, da omenjeni interventni zakon za primarno raven predvideva 200 milijonov evrov investicij, a da je bil doslej v tem okviru izveden le en razpis ministrstva za zdravje. Kritičen je bil do zamud pri energetski sanaciji glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer da do zamud prihaja, ker se je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pol leta ukvarjal z odstavljanjem prejšnjega generalnega direktorja UKC Jožeta Golobiča.

Predsednica odbora Tamara Kozlovič (Svoboda) se je pridružila Černačevemu pozivu k pohitritvi investicij na primarni ravni zdravstva. Ministrstvu je predlagala tudi, naj enkrat letno povpraša vse zdravstvene ustanove in izobraževalne ustanove na področju zdravstva o njihovih potrebah, nato pa vsakoletno ažurira seznam prioritet, vključno s tekočimi investicijami.

Bojana Muršič (SD) je poudarila, da je zadovoljna s predstavitvijo ministrstva, ki da je dala celosten pregled nad stanjem investicij v zdravstvu. Poudarila je, da imajo na štajerskem območju težave z odhodi zdravnikov in zdravstvenega osebja. Teh težav pa po njenih besedah nimajo v slovenjgraški bolnišnici. Zato bi bilo zanimivo slišati, kako jim uspeva ohranjati zaposlene, je še dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje