Odbor za zdravstvo potrdil predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

Slovenija 21. Nov 202107:29 5 komentarjev
Demografija, starejši, pokojnine,
Žiga Živulović/BOBO

Odbor DZ za zdravstvo je v nočnih urah sprejel dopolnjeni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Poslanci so predlog potrdili v odsotnosti poslancev opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB in Levica. Ti so sejo zapustili po 22. uri, češ da bi nadaljevanje seje pomenilo kršitev poslovnika.

Odbor DZ za zdravstvo je za obravnavo na izredni seji DZ, ki bo v sredo, ob obstrukciji dela opozicije pripravil dopolnjeni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Poslanci LMŠ, SD, SAB in Levice so v soboto kmalu po 22. uri zapustili sejo. Kot so pojasnili, se ne strinjajo, da se seja v nasprotju s poslovnikom nadaljuje tudi po 22. uri.

Dopolnjeni predlog so potrdili z desetimi glasovi za in nobenim proti.

Odbor je brez razprave poslancev sprejel številna dopolnila, ki so jih skupaj vložile poslanske skupine koalicije in opozicijske SNS. Z njimi denimo predlog natančneje določa storitve dolgotrajne oskrbe in pogoje za njeno opravljanje. Na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe DZ so sprejeli tudi veliko dopolnil odbora, ki so jih vložili v koaliciji.

Prav tako so sprejeli dve dopolnili stranke Desus, ki se nanašata na prostovoljce. V Desusu tako predlagajo, da bi bila prostovoljcem omogočena vključitev v sistem dolgotrajne oskrbe. Od več vloženih amandmajev SD, LMŠ, SAB in nepovezanih poslancev pa ni bil sprejet nobeden.

Sklopi storitev po zakonskem predlogu so pomoč pri osnovnih in podpornih dnevnih opravilih, zdravstvena nega, vezana na osnovna dnevna opravila, storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti ter storitve e-oskrbe. Storitve pomoči pri osnovnih dnevnih opravilih v skladu z enim od dopolnil obsegajo pomoč pri prehranjevanju in pitju, osebni higieni, oblačenju in slačenju, izločanju in odvajanju, gibanju, pripravi na spanje in počitek.

Starostniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Storitve pri podpornih dnevnih opravilih obsegajo zlasti pomoč pri gospodinjskih opravilih in pri nakupu živil in življenjskih potrebščin, prinašanje, pripravo in postrežbo obrokov ter spremstvo upravičenca v povezavi z izvajanjem storitev dolgotrajne oskrbe.

Med storitvami zdravstvene nege, vezanimi na osnovna dnevna opravila, je omenjeno spremljanje vitalnih funkcij in drugih parametrov ter spremljanje zdravstvenega stanja upravičenca, poleg tega pa tudi priprava, dajanje in nadzor nad jemanjem zdravil ter preprečevanje razjed zaradi pritiska.

Kot storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti so vključene storitve za krepitev in ohranjanje funkcionalnih sposobnosti in razvoj nadomestnih spretnosti, da bi bil uporabnik bolj samostojen in da bi to samostojnost tudi vzdrževal. Poleg tega so predvidene storitve svetovanja za prilagoditev bivalnega okolja ter storitve postdiagnostične podpore osebam s težavami v telesnem ali duševnem zdravju in podpore svojcem.

Starejša gospa
Žiga Živulović jr./BOBO

V sklopu e-oskrbe pa so navedeni pripomočki in storitve informacijsko-komunikacijske tehnologije ter storitve na daljavo za zagotavljanje samostojnosti in varnosti upravičenca v domačem okolju.

Storitve pomoči pri osnovnih dnevnih opravilih v skladu z enim od sprejetih dopolnil opravlja najmanj socialni oskrbovalec z opravljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo, storitve pomoči pri podpornih dnevnih opravilih pa polnoletna oseba z vsaj končano osnovnošolsko izobrazbo. Storitve zdravstvene nege, vezane na osnovna dnevna opravila, opravlja oseba, ki je v skladu s predpisi s področja zdravstvene dejavnosti kompetentna za opravljanje zdravstvene nege.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje