Odlagališče komunalnega blata odkrili tudi v Podčetrtku

Slovenija 19. Jun 202115:20 0 komentarjev
Policijski trak in gasilski tovornjak
BOBO (Fotografija je simbolična)

V Jerčinu v občini Podčetrtek so občani opazili odloženo komunalno blato. O tem so obvestili pristojne službe in Policijo. Gre torej za novo nezakonito odlagališče komunalnega blata po Sneberjah, Dramljah, Pivoli in Šentjurju.

V naselju Jerčin v občini Podčetrtek so občani na travniku opazili novo odlagališče komunalnega blata. O tem so pristojne obvestili v petek okrog 12. ure. Na kraj dogodka je tako odšla dežurna Mobilna enota ekološkega laboratorija (MEEL) Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), obveščena pa je bila tudi Policija.

Našli so približno za en keson odpadnega blata, je povedala Milena Trbulin s PU Celje za N1. “Vzeli smo vzorce, preiskava pa poteka. Kaj več v tem trenutku ni znanega,” je še dodala.

200 kubičnih metrov blata v Pivoli

Gre še za eno v vrsti več nezakonitih odlagališč blata. Marca letos so odlagališče odkrili v Sneberjah, maja v Dramljah, junija pa v Pivoli in Šentjurju, kjer so že poskrbeli za odvoz 20 kubičnih metrov blata. Sanacija v Pivoli bi medtem lahko trajala dober mesec, stroški pa bodo zelo visoki, saj je treba blato ločiti od zemljine in kamenja.

Odpadno blato v Hočah
BOBO

Kriminalisti so že predstavili izsledke preiskave nezakonitega odlaganja odpadkov v Pivoli. Ugotovili so, da so bili kršeni predpisi s področja, ki ureja prevzem, oddajo in obdelavo odpadkov. Kemične analize tal in odpadkov pa so pokazale, da gre za dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine, kot so baker, cink in svinec.

Poročali smo, da so kriminalisti v povezavi z odlagališčem v Pivoli pridržali šest oseb. Po naših informacijah sta bila med pridržanimi direktor CEP Celje Urban Majcen in direktor Lasaz Ljubljana Miran Zupančič. Osumljena naj bi bila storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, po naših informacijah pa tudi ponarejanja listin. Po naših neuradnih informacijah naj bi blato na tovrsten način odlagali dlje časa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!