Odločilna napaka poslanca SD Sama Bevka

Slovenija 08. Dec 202116:11 > 16:34 7 komentarjev
Samo Bevk
Borut Živulović/BOBO

Poslanci strank KUL so želeli na današnji seji državnega zbora preprečiti, da bi zakon o zdravniški službi obravnavali po nujnem postopku. To bi jim tudi uspelo, če se ne bi poslanec SD Samo Bevk pri glasovanju zmotil.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so odločno nasprotovale odločitvi kolegija predsednika državnega zbora, da se nekateri pomembni zakonski predlogi – med njimi spremembe zakona o zdravniški službi – obravnavajo po nujnem postopku. Pod zahtevo, da odločitev o načinu njihove obravnave sprejme državi zbor, so se podpisali vsi poslanci strank KUL.

Möderndorfer kritičen do poslanca SD

Vendar pa državni zbor na današnji izredni seji ni pritrdil njihovemu zavzemanju, da bi zakon o zdravniški službi obravnavali po rednem postopku. Za nujni postopek je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 42. Odločilno je bilo ravnanje poslanca opozicijske poslanske skupine SD Sama Bevka, ki se je pri glasovanju vzdržal – če bi pritisnil tipko proti, bi namreč levosredinskim strankam uspelo preprečiti hitenje pri sprejemanju omenjenega zakona. “Samo Bevk se je pri glasovanju zmotil,” so nam njegovo ravnanje pojasnili v poslanski skupini SD.

Glasovalna naprava državni zbor
N1

Glasovalna naprava, ki jo pri glasovanju uporabljajo poslanci.

V SD priznavajo, da je Bevk v preteklosti kdaj ravnal drugače kot ostali poslanci stranke – tako se na primer ni podpisal pod interpelacijo proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju – a dodajajo, da drugačno ravnanje vedno vnaprej napove in ga tudi zagovarja. Ob tem smo v SD lahko še slišali, da je Bevk takoj po napaki poklical vodjo poslanske skupine Matjaža Hana in mu povedal, da se je zmotil. V drugih strankah KUL pa negodovanja ne manjka. Tako se je na Twitterju že odzval poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Ministrstvo: Naslavljamo pomanjkanje zdravnikov

Opozicijske poslanske skupine, ki ne glasujejo s koalicijo, menijo, da predlog sprememb zakona o zdravniški službi prinaša tako velike in bistvene spremembe, da bi si moral državni zbor vzeti več časa za njegovo obravnavo.

Spremembe zakona o zdravniški službi so nujne, ker bodo naslovile kritično pomanjkanje zdravnikov v državi, trdi ministrstvo za zdravje. “V Sloveniji primanjkuje zdravnikov, kar otežuje dostopnost prebivalcev do zdravstvenega varstva, še posebej pa to lahko privede do težav v zaostrenih epidemioloških razmerah, ki smo jim trenutno priča,” pojasnjujejo.

Največja sprememba v predlogu je, da uvaja nov institut osnovne zdravniške licence. Če bodo spremembe sprejete, bi lahko zdravnik še pred specializacijo začel samostojno opravljati zdravniško službo. Zadostovala bi zaključeno pripravništvo in strokovni izpit. Novost v zakonu je tudi to, da bi se strokovni izpit izvedel pri zdravniški zbornici in ne več pri ministrstvu za zdravje.

Zdravnik z osnovno licenco bi lahko, kot določa predlog, opravljal vse dejavnosti, za katere je pridobil ustrezno usposobljenost. Lahko bi tudi predpisoval zdravila in medicinske pripomočke.

Predlog spremembe bi uvedel tudi inštitut certifikata o posebnih znanjih. S tem bi zdravniki lahko od zdravniške zbornice dobili uradno priznanje, da imajo določena posebna medicinska znanja izven svojega strokovnega področja.

Matej Tašner Vatovec
Denis Sadiković/N1

Vatovec: Povečujete pooblastila zdravniške zbornice

Tretja ključna rešitev pa je sprememba pogojev glede znanja jezika. Po novem naj bi bile zahteve manj stroge, saj bi se pri preverjanju, kako dobro tuji zdravniki govorijo slovensko, osredotočilo na ocenjevanje, ali obvladajo strokovno terminologijo v slovenščini. S tem bi lahko k nam prišlo več tujih zdravnikov, pravijo na ministrstvu.

Tudi tu se pristojnost izvedbe izpita prenaša na zdravniško zbornico. Zdaj izpiti potekajo na centru za slovenščino na filozofski fakulteti univerze v Ljubljani. Tam nekatere predloge rešitev podpirajo, a svarijo, da bo mogoče potrdila o znanju jezika pridobiti, ne da bi imel zdravnik tudi ustrezno jezikovno znanje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje in zdravniška zbornica sta predloge sprememb podprla.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da vlada domnevno urgentne rešitve za pomanjkanje zdravnikov predlaga leto in pol po začetku zdravstvene krize. Po njegovem mnenju je vlada predlog sprememb vložila, ker želi povečati pooblastila Zdravniški zbornici. Tam je mesto predsednice letos prevzela infektologinja Bojana Beović, nekdanja vodja strokovne skupine za boj z epidemijo.

Novembra sta se zmotila Zabret in Židan

V zadnjem času smo bili sicer priče že nekaj zelo opaznim napakam poslancev. Najbolj odmevno je bilo glasovanje poslancev LMŠ in SD Andreje Zabret in Dejana Židana na novembrski seji državnega zbora. Oba sta namreč pomotoma glasovala za novelo kazenskega zakonika, ki so ji v strankah KUL odločno nasprotovali. Vendar pa njuna napaka za sprejem zakona ni bila odločilna: zanj je glasovalo 47 poslancev, 41 jih je bilo proti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje