Premier Golob o nakupu sodniške stavbe: Ministrica si mora sama oprati ime

Slovenija 29. Jan 202408:18 > 14:02

Obeta se politično pester teden, v katerem bi utegnilo postati jasno, ali ministrici Dominika Švarc Pipan in Emilija Stojmenova Duh po domnevno spornih poslih njunih ministrstev še uživata podporo premierja Roberta Goloba. Med odgovarjanjem na poslanska vprašanja je premier poudaril, da je nakup računalnikov smotrn in da so bili ti dobavljeni, "za razliko od marsičesa, kar se je izgubilo po poti, pa ni bilo nikoli dobavljeno". Do podpore ministrici Stojmenovi Duh se ni opredeljeval. Prvič pa se je javno opredelil do nakupa sodniške stavbe. Zatrdil je, da se primer ne bo pometel pod preprogo, saj da je "izjemno problematičen". Sprašuje se, ali so ljudje z ministrstva izkoristili osebno stisko ministrice. Poudarja, da si mora Švarc Pipan sama oprati ime.

Premier Robert Golob je danes odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanec SDS Tomaž Lisec ga je spraševal o domnevno negospodarnem in nesmotrnem nakupu okoli 13.000 računalnikov, ki so ga izpeljali na ministrstvu za digitalno preobrazbo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh.

Premier je dejal, da razpravo razume kot uvod v obravnavo interpelacije, ki jo je SDS zoper ministrico vložila prejšnji teden. Nakup računalnikov je Golob ocenil kot “še kako pomemben”, vlada pa bi ga po njegovem prepričanju morala opraviti že prej. Med epidemijo covida-19 so bili mnogi otroci namreč izločeni iz šolskih procesov, ker niso imeli primerne tehnologije, je dejal.

Nakup je bil izveden po sprejetju zakona, prav tako zatrjuje, da je bil transparenten. “Ti računalniki so tudi dobavljeni, za razliko od marsičesa, kar se je izgubilo po poti, pa ni bilo nikoli dobavljeno,” je dejal.

Ob tem se je zavzel, da je treba računalnike čim prej razdeliti. Pričakuje, da bo medresorski dogovor dosežen v naslednjih dveh tednih. Ni pa se neposredno opredelil do tega, ali še podpira ministrico.

Emilija Stojmenova Duh, Dominika Švarc Pipan
Ministrici Emilija Stojmenova Duh in Dominika Švarc Pipan (Foto: BOBO)

Golob: Nakup sodniške stavbe je vse prej kot smotrn

Eno od vprašanj, ki ga je zastavil Dejan Kaloh iz SDS, se je nanašalo tudi na nakup sodniške stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki ga je konec decembra odobrila Dominika Švarc Pipan.

Golob je o tem dejal, da gre za “žgočo temo”. Poudaril je, da so informacije, ki krožijo v javnosti in medijih, zelo zaskrbljujoče. Meni, da se nihče, niti ministrica, ne more izogniti objektivni odgovornosti. Zagotovil je, da primera ne bodo pometli pod preprogo. “Prepričan sem, da je ta projekt izjemno izjemno problematičen,” je dejal.

Po njegovih zatrjevanjih je že dvakrat zahteval poročilo ministrice o nakupu, a mu še ni uspelo dobiti podatka, kdo je projekt izbral, “ker glavni problem je izbor projekta”.

Meni, da gre za zelo premišljeno dejanje skupine oseb, ki so imele v rokah aparat ministrstva za pravosodje. Pomembno je, da se s tem ukvarjajo pristojni organi. “Projekt je res vse drugo kot smotrn. Vprašanje pa je, kdo je pri vsem tem zavajal,” se sprašuje Golob.

Ministrica se mora posvetiti temu primeru in “oprati svoje ime”. Premier se še sprašuje, ali so ljudje okoli ministrice izkoristili njeno osebno stisko. “Kako je mogoče, da trije, štirje ljudje na tretjem nivoju ministrstva take projekte porinejo naprej skozi državno upravo in projektu dajo etiketo, da je z njim vse v redu?” Boji se, da so se podobne stvari dogajale že v preteklosti.

Premier je na vloženo interpelacijo SDS zoper ministrico dejal, da se veseli “teh razprav”. Pri tem naj bi po njegovih besedah bilo razvidno tudi, da naj bi ta posel ustvarjali člani SDS. “Verjamem, da se bo tu v parlamentu to izkazalo in super je, da bomo imeli to razpravo. Mogoče se bo s tem res razblinila megla, kdo je pri tem poslu ne samo objektivno odgovoren, ampak predvsem, kdo bo na koncu prišel do denarja,” je dejal.

Z opredeljevanjem do ministrice čaka na prošnjo predsednice SD Tanje Fajon, saj da se morajo o njeni usodi najprej odločiti v stranki.

Po aferi razmišljajo o spremembi zakona o stvarnem premoženju, tako da se bodo centralno ukvarjali z investicijami, je še napovedal na redni seji.

16. redna seja
Premier Robert Golob in predsednica SD Tanja Fajon (Foto: Borut Živulović/BOBO)

O Švarc Pipan danes tudi v SD. Še ima podporo lastne stranke?

Razpravo o usodi Švarc Pipan je danes pričakovati tudi v njeni matični SD. Iz stranke sicer prihajajo neuradne informacije, da so ministrici predvsem v poslanski skupini podporo že odrekli. Ministričin položaj bi bilo namreč še posebej težko ubraniti v razpravi ob interpelaciji, ki so jo danes vložili v SDS, je slišati v stranki.

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Za omenjeni nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijona, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Ta je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Fajon Švarc Pipan
Žiga Živulović Jr./BOBO