Odločitev Janševe vlade, ki jo podpira tudi opozicija

Gospodarstvo 21. Feb 202216:08 > 16:09 2 komentarja
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Opozicijske stranke pozdravljajo odločitev vlade, da bo Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) zagotovila sredstva, ki bodo omogočila uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi. Poudarjajo, da so vlado k temu ves čas pozivale, zahtevo za sklic izredne seje na to temo pa bodo umaknile šele, ko se bodo vsi deležniki zavezali k temu, da bo predkupna pravica zares uveljavljena.

Vlada je na dopisni seji odločala o uveljavitvi predkupne pravice za Savo Turizem. Skladno z napovedjo premierja Janeza Janše je odločila, da bo dokapitalizirala Slovenski državni holding (SDH). Osnovni kapital družbe, ki znaša dobrih 260 milijonov evrov, bo vlada povečala za nominalni znesek 41,6 milijona evrov. Nato naj bi uveljavila predkupno pravico za nakup 43-odstotnega deleža Save Turizem, ki ga ima v lasti sklad York. Država je trenutno preko SDH in Kada 47-odstotna lastnica Save, ta pa ima preko Save Turizem v lasti hotele na najbolj elitnih slovenskih turističnih destinacijah po vsej Sloveniji. Zvečer je napovedana še seja nadzornega sveta Kapitalske družbe (Kad), ki naj bi sodeloval pri odkupu.

Opozicijske stranke so z vladno odločitvijo zadovoljne. “Slišali smo raznorazna izmikanja, opravičila, tudi blatenje tega podjetja, kako se ga sploh ne splača odkupiti … V opoziciji smo ves čas govorili, da je treba obraniti slovenski strateški interes ter zaščititi slovenski turizem. Veseli smo, da smo danes prvič od predsednika vlade slišali, da bo temu tako,” je dejala poslanka SD Meira Hot.

Tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je odločitev vlade pozdravil, saj po njegovem mnenju kaže na to, da so pritiski na vlado uspeli. “Do tega pa ne bi bilo treba priti, če bi vlada sledila svoji strategiji in že lansko leto odkupila delež od Yorka, ko je imela njegovo ponudbo. Ampak so špekulirali in po vsej verjetnosti imeli nek skriti namen odprodati celotno Savo Turizem investitorju, za katerega nihče ne ve, kakšne namene je imel,” je poudaril. 

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec meni, da bi to morala narediti vsaka vlada. “Bi pa počakal, da SDH dejansko tudi uveljavi predkupno pravico. Pred tem ne bi slavil, saj smo s to vlado navajeni, da se stvari lahko spremenijo čez noč,” je dejal. Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je poudarila, da so veseli, da je vlada s premierjem na čelu podlegla pritiskom opozicije. “Kar nekaj časa smo opozarjali na to. Gre za pomemben segment slovenskega gospodarstva, gre za edinstvene lokacije, ki jih ne bi mogli nikoli več dobiti nazaj. To je pravzaprav edina prava odločitev,” je dejala. 

Opozicijske stranke so pred kratkim vložile tudi zahtevo za izredno sejo, ki pa jo bodo, če bodo zaveze uresničene, umaknile. “Če se bo SDH odločil, da bo predkupno pravico uveljavil, potem bomo v opoziciji umaknili zahtevo za sklic izredne seje, ker ta več ne bo potrebna,” je dejala poslanka SD Hot. Golubovič poudarja, da so zahtevo za sklic seje pripravljeni umakniti, a želijo počakati do konca, saj je vlada do sedaj že velikokrat pojedla svojo obljubo.

Podpirajo tudi forenzično preiskavo, če je ta potrebna

V sklepu o dokapitalizaciji bo vlada naročila tudi, da se po podržavljanju Save izvede forenzična preiskava poslov podjetja za zadnjih deset let. Forenzično preiskavo naj bi SDH izvedel v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe. Zakon o SDH namreč omogoča, da v družbah, ki so v njegovem upravljanju, zahteva posebno ali izredno revizijo. Odgovornost lastnika je neposredno spremljati poslovanje nekega podjetja. Mi smo pomembni deležniki v Savi preko SDH in preko Kada in zdi se mi normalno, da odgovoren lastnik spremlja poslovanje tudi preko nadzornikov, ki jih ima v določenem podjetju, Kvečjemu se sprašujem, zakaj šele sedaj,” je dejala poslanka Hot, ki meni, da bi lastnik moral že prej izvesti revizijo poslovanja, v primeru, da je opazil nepravilnosti.

Golubovič po drugi strani meni, da je predsednik vlade Janša pri Savi doživel poraz in zato z napovedano preiskavo išče opravičilo za svoje volilce. “Bistveno bolj pomembno se mi zdi, da bi spremenili način razmišljanja. Da bi država, ko bi iskala strateškega partnerja za nakup na primer dela turistične infrastrukture, preverila, kdo to kupuje, ne tako, kot je ta vlada samo zato, ker so bili Madžari, verjela na besedo, da so to dobri investitorji. Pa niso bili,” meni Golubovič. 

Vodja poslanske skupine Levica Tašner Vatovec meni, da bi tovrstnih preiskav potrebovali še veliko. “Ne samo vezano na to vlado Janeza Janše, ampak tudi na vse ostale ter za kakšne večje projekte, kjer so imele različne stranke prste v marmeladi,” je dejal. Meni sicer, da ta vlada ustrezne preiskave ne more več zastaviti, zato je to naloga za naslednjo vlado. Bratušek pričakuje, da ima vlada na mizi kakšen indic o nepravilnostih v poslovanju Save, če se je za tovrstno preiskavo odločila, saj, da bo sama preiskava tudi finančen zalogaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje