Odločitev ustavnega sodišče odmeva tudi na političnem parketu

Koronavirus 30. Sep 202117:55 1 komentar
Ustavno sodišče RS
Denis Sadiković/N1

Odločitev ustavnega sodišča, da zadrži določbo, ki bi zaposlenim v državni upravi nalagala izpolnjevanje PC pogoja, odmeva tudi na političnem parketu. V opoziciji so med drugim opozorili na neustreznost sprejemanja takšnih ukrepov v odlokih, saj bi morali to urediti zakonsko. Koalicija se v vsebino odločitve večinoma ne spušča.

V LMŠ so poudarili, da so vladni odloki, s katerimi se posega v človekove pravice in ki so sprejeti z danes na jutri ter so ob tem še neživljenjski in polni nejasnosti, nesprejemljivi in tudi škodljivi. “Uvedba PC pogoja, kot ga predlaga vlada, de facto pomeni obvezno cepljenje za vse zaposlene v državni upravi, ki covida-19 niso preboleli. Tega pa ni dopustno narediti z vladnim odlokom,” so sporočili in dodali, da mora biti takšna zahteva opredeljena v zakonu. O tem bi se morala izreči stroka, menijo.

“Še ena klofuta vladi, ki ne spoštuje zakonov in pravic posameznikov,” pa odločitev ustavnih sodnikov ocenjuje predsednica SAB Alenka Bratušek. V zapisu na Facebooku je poudarila, da se na “tak način ne vlada in ne izigrava zakonodaje in državnega zbora”. Meni, da bi morala vlada, ker nima večine v državnem zboru, odstopiti.

V SD odločitev ustavnih sodnikov vidijo kot nov dokaz protiustavnega ravnanja vlade. Nikoli doslej ustavno sodišče odločitev katere koli vlade ni spoznavalo za neustavne ali jih zadržalo tako pogosto kot v Janševi vladi. “Nespoštovanje načela delitve oblasti in vladavine prava je skupaj z žaljivo retoriko in korupcijskimi aferami popolnoma zamajalo zaupanje ljudi,” so zapisali v stranki. Predsednica SD Tanja Fajon pa dodaja: “Namesto, da bi vlada stiske ljudi reševala, jih poglablja in ustvarja nove. Demokracijo lahko rešijo le takojšnje predčasne volitve.”

Levica odločitve danes ne komentira.

Hojs znova o epidemiologih na ustavnem sodišču

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (SDS) je na Twitterju zapisal: “Dva pravna strokovnjaka zopet v manjšini proti sedmim epidemiologom ustavnega sodišča.”

NSi za zdaj ostaja brez komentarja. Odločitev ustavnega sodišča sprejemajo kot dejstvo in pravijo, da bodo počakali na končno odločitev ustavnega sodišča.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik, iz vrst SMC, odločitev obžaluje, a poudarja, da gre za začasno zadržanje odloka. V vsebino odločitve se v današnji izjavi za medije ni želel spuščati. “Številke se žal ne umirajo in treba bo poiskati trajne rešitve,” je dejal in izpostavil, da se posamezniki cepijo le zaradi samih sebe in ne njega kot ministra ali vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje