Odpoklicali vzglavnik, odejo in nadvložek, ker so radioaktivni

Slovenija 12. Jan 202409:11 0 komentarjev
radioaktivna posteljnina
Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklicali so vzglavnik, odejo in nadvložek kitajskega proizvajalca Tiens. Izkazalo se je namreč, da so radioaktivni.

Uprava za jedrsko varnost je odpoklicala vzglavnik, odejo in nadvložek kitajskega proizvajalca Tiens. Meritve so namreč pokazale, da izdelki vsebujejo radioaktivni mineral turmalin. Zato lahko pride do zunanje obsevanosti ali preko vnosa v telo do notranje obsevanosti uporabnikov, s čimer se poveča možnost škodljivih vplivov sevanja na zdravje.

Gre za odejo Tiens za boljše počutje, nadvložek iz šestih slojev in vzglavnik iz antibakterijskega blaga. Izdelki vsebuje tkanino z dodanim mineralom turmalin, ki lahko vsebuje naravne radionuklide, ki so sevalci alfa/beta/gama ionizirajočega sevanja. Izdelke kitajskega proizvajalca uvaža podjetje Tianshi 2020 d.o.o., ki ima sedež na Brilejevi ulici 12 v Ljubljani.

Proizvodi ne izpolnjuje zahtev Direktive Sveta 2013/59/Euratom z dne 5. decembra 2013 o določitvi temeljnih varnostnih standardov za varstvo pred nevarnostmi zaradi ionizirajočega sevanja in o razveljavitvi direktiv 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom in 2003/122/Euratom, so poudarili na upravi.

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga lahko vrnete prodajalcu, kjer ste ga kupili, in zahtevate vračilo plačane kupnine, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!