Odpoklicani veleposlanik Kajzer “zamrznil” zaposlitev na zunanjem ministrstvu

Slovenija 03. Feb 202319:40 7 komentarjev
Tone Kajzer
Srdjan Živulović /BOBO

Tone Kajzer, ki je moral zaradi nepooblaščenega posredovanja fotografije zaupne depeše prvaku SDS Janezu Janši predčasno zapustiti veleposlaniško mesto v ZDA, je "zamrznil" zaposlitev na zunanjem ministrstvu. Pridružil se je soprogi, ki je diplomatka na slovenskem veleposlaništvu v Kopenhagnu.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so nam potrdili, da Tone Kajzer, ki je bil septembra odpoklican z mesta veleposlanika v ZDA, “koristi pravico do suspenza pogodbe o zaposlitvi”. To pomeni, da mu mirujejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja.

Omenjeno pravico veleposlanik Kajzer po navedbah ministrstva uveljavlja na osnovi 51. člena zakona o zunanjih zadevah. Ta določa, da ima pravico do suspenza pogodbe o zaposlitvi zakonec, ki biva z diplomatom, ki je na delu v tujini. Spomnimo, da je soproga Toneta Kajzerja diplomatka na slovenskem veleposlaništvu v Kopenhagnu.

Po uredbi o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini prejemajo javni uslužbenci, ki so razporejeni na delo v tujino, nadomestilo za partnerja, če je ta z uslužbencem v tujini in v tem času ni zaposlen, nima statusa samozaposlenega, ni prijavljen na zavodu za zaposlovanje …

Vlada je Toneta Kajzerja z mesta veleposlanika v ZDA odpoklicala, ker je po njenem prepričanju z nepooblaščenim posredovanjem fotografije depeše ministrstva prvaku SDS Janezu Janši kršil zakon o zunanjih zadevah. Janša je posnetek depeše nato objavil na Twitterju. Takratni predsednik republike Borut Pahor Kajzerjevega odpoklica kar nekaj časa ni želel podpisati. Spraševal se je o sorazmernosti predlaganega ukrepa oziroma o doslednosti takega ukrepanja v podobnih primerih. Predvsem pa je izražal nezadovoljstvo, ker da se vlada z njim o odpoklicu Kajzerja ni predhodno posvetovala. Kasneje je Pahor razkril, da odpoklica ni podpisal po prvem vladnem sklepu, temveč šele po tem, ko so se predstavniki vlade z njim o odpoklicu posvetovali in je vlada sklep ponovno sprejela.

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa si je zaradi odpoklica Toneta Kajzerja prislužila interpelacijo, ki so jo zoper njo vložili poslanci SDS. Vendar je interpelacijo uspešno prestala: za njen odhod je glasovalo 22 poslancev, 52 jih je bilo proti.

Preberite še: Pahor razkril podrobnosti o odpoklicu Kajzerja. Navedbe gredo v prid Tanji Fajon

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje