Odprta brezplačna telefonska linija za psihološko podporo ob poplavah

Slovenija 13. Avg 202310:19 0 komentarjev
telefoniranje, mobilni telefon, ženska telefonira
PROFIMEDIA

Na telefonski številki 080 30 64 psihologi, usposobljeni za pomoč v kriznih razmerah, nudijo psihološko podporo ljudem, ki so jih poplave kakorkoli prizadele.

Poplave, plazovi, uničeni domovi, … Prizori, ki smo jim bili priča zadnje dni, so bili stresni skoraj za vsakega, ne le za prizadete prebivalce. Zato so pri Društvu psihologov odprli telefonsko linijo, na kateri psihologi, ki so usposobljeni za pomoč v kriznih razmerah, svetujejo oziroma omogočajo psihološko pomoč in podporo žrtvam poplav.

Telefonska številka 080 30 64 za psihološko podporo ob poplavah je brezplačna.

Telefon deluje vsak dan med 16. in 22. uro.

Kot poroča portal MMC, je predsednica društva Anja Podlesnik povedala, da bodo svetovalci prisluhnili klicateljem, jim dali prostor, da izrazijo svoja občutja, razmišljanja o različnih rešitvah, kako se spoprijeti s stresom.

Po njenih besedah je cilj psihološke opore razvijanje občutka varnosti, pomirjenosti, povezanosti in zaupanja v to, da bo skupnost učinkovita razreševala podobne situacije, predvsem pa preprečevati razvoj globljih duševnih težav. Ljudi je namreč strah ponovitve nesreče, mnogi imajo občutke nemoči, pojavlja se negotovost, pa tudi žalost in jeza, celo občutki krivde, vse to pa se kaže kot motnje s spanjem ali apetitom, anksioznost. Pri svojcih prizadetih pa se seveda pojavlja skrb za svojce, ki prav tako pomeni stres.

Pri društvu psihologov menijo, da bo potreba po psihološki pomoči žrtvam poplav trajala vsaj eno leto. Društvo zdaj vzpostavlja mrežo prostovoljcev, po mnenju Anje Podlesnik pa bi takšno pomoč, ki bi delovala trajno in bila tudi v pripravljenosti za primer naravnih nesreč morala vzpostaviti tudi država.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!