Bodo zaradi visoke volilne udeležbe volišča odprta dlje?

Slovenija 24. Apr 202218:20 > 19:32 0 komentarjev
Dušan Vučko
Dušan Vučko (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Do 16. ure je na voliščih po Sloveniji svoj glas oddalo 49,3 odstotka vseh volilnih upravičencev. Državna volilna komisija (DVK) je s podatki nekoliko zamujala, po pojasnilih predsednika DVK Petra Goloba pa je za to kriva visoka volilna udeležba. Direktor DVK Dušan Vučko dejal, da bodo v primeru gneče počakali, da svoj glas oddajo tudi tisti, ki se bodo v vrste postavili do 19. ure.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij (OVK) je na voliščih po Sloveniji do 16. ure svoj glas oddalo 836.081 volilk in volilcev, kar pomeni 49,30 vseh volilnih upravičencev. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, najnižja pa v Mariboru. Za primerjavo — na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je do 16. ure glasovalo 34,32 odstotka vseh volilcev, končna volilna udeležba pa je bila 52,64-odstotna. Državna volilna komisija (DVK) je z objavo podatkov nekoliko zamujala, po besedah predsednika DVK Petra Goloba pa je za to kriva visoka volilna udeležba. “Česar smo veseli,” je dodal.

Direktor DVK Dušan Vučko je pojasnil, kako je z glasovanjem v tujini. O zapletih z glasovnicami je Vučko povedal, da je jasno, da del volilcev ni pravočasno prejel volilnega gradiva za glasovanje v tujini, koliko, pa ni znano. V diplomatsko-konzularnih predstavništvih pa je volilna udeležba dobra. “V avstralski Canberri je glasovanje končano. Smo pa v stiku z ostalimi odprtimi volišči v tujini. Glasovanje še poteka in tudi od tam imamo informacije, da je volilna udeležba višja, kot je bila v preteklih letih,” je pojasnil in dodal, da je za zdaj ”vse tako, kot bi moralo biti”.

O tem, ali bo glede na visoko volilno udeležbo pričakovati podaljšanje odprtja nekaterih volišč po Sloveniji, je Vučko dejal, da podatkov okrajnih volilnih komisij nimajo. “Kar zadeva volišče OMNIA v Ljubljani, kjer je bilo na enem prijavljenih več kot 5.200 volilk in volilcev, se lahko zgodita gneča in čakalna vrsta. Pravilo je jasno. Tisti, ki se postavijo v vrste do 19. ure, bodo lahko glasovali, dokler vrste ne bo konec,” je dejal.

Vučko: Če drži, da je Troha pozitiven na koronavirus, ga bom ovadil

Vučko je komentiral tudi današnji incident, ko so v prostore DVK prišli predstavniki gibanja Ozaveščeni prebivalci Slovenije (OPZ). Ker niso želeli oditi, je direktor komisije poklical policijo, ki pa ni zaznala znakov kaznivih dejanj ali prekrškov. “To ni bil obisk, gre za nekaj drugega kot obisk. Gospod Ladislav Troha je še s petimi somišljeniki pri varnostniku pod pretvezo, da so predstavniki neke liste, vstopili v prostore DVK, ki pa danes uradno ne posluje in ne sprejema strank,” je povedal. Skupina pa je incident nepooblaščeno snemala in ga prenašala na Facebookovi strani OPZ. “Kljub večkratnemu zaprosilu in opozorilu se niso odstranili, zato smo poklicali policijo, in potem se je to uredilo, saj je gospod Troha očitno doumel, da je ta na poti,” je dejal.

O informaciji, da je Troha pozitiven na koronavirus, je Vučko izrazil upanje, da se ni okužil. “Pri pristojnih organih bom preveril, ali ta informacija drži. Če bo ta informacija potrjena od pristojnega organa, bom v skladu z zakonom zaščitil svoje zaposlene in gospoda ovadil za namerno širjenje nalezljive bolezni. Tukaj se igrali ne bomo,” je med drugim poudaril.

Vse relevantne informacije o prihajajočih volitvah lahko spremljate tudi na naši posebni spletni strani n1info.si/volitve-2022. 

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!